Hlavní obsah

Jeep Wrangler: jeden z posledních opravdových off-roadů

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud chcete opravdové terénní auto, možností je v případě nákupu nového vozu stále méně. Defender příští rok skončí, takže zbývá třída G od Mercedesu. Anebo americká klasika - Jeep Wrangler.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Jeep Wrangler

Článek

Hranatý design se vám buď líbí, nebo nelíbí, nic mezi tím není. Wrangler se dodává buď se dvěma nebo čtyřmi dveřmi (verze Unlimited), v obou případech si ale můžete být jisti typickou maskou chladiče se sedmi otvory a kulatými světly.

Dále zde jsou velké vnější panty dveří, jednoduchá konstrukce čelního okna, které může být sklopné, a samozřejmě i „poctivá” technika s žebřinovým rámem a tuhými nápravami.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Jeep Wrangler

Kromě očekávatelnějšího permanentního pohonu všech kol jsou u verze Rubicon všechny diferenciály uzavíratelné. Nechybí redukční převodovka s poměrem 2,72:1 či odpojitelný přední stabilizátor (zvýší výkyv předních kol o 22 procent).

Nájezdový úhel má hodnotu 38 stupňů, přejezdový úhel 21 stupňů a zadní nájezdový úhel 29,8 až 31,7 stupně (dle verze).

Na silnici neotesaný, v terénu k nezastavení

Při jízdě na běžné silnici je wrangler docela neotesaný a v zatáčkách se citelně naklání, směr ale drží dobře. Jeho schopnosti se naplno projeví v terénu, klidně i hodně těžkém.

My jsme Jeep Wrangler zkoušeli na tankodromu v Milovicích, kde si počínal suverénně. Jen při přejezdu vyššího terénního zlomu se stalo, že si podvozek „škrtnul”.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Jeep Wrangler

Řidič nemá kam dát levou nohu a sedí se hodně blízko dveří, naopak výborné je výklopné přední sklo nebo odnímatelná střecha a celkově prostorná kabina. Převodovka je buď šestistupňová manuální nebo - pouze - pětistupňová automatická. Zastaralý je i multimediální systém, ale koho by to ve wrangleru zajímalo.

V nabídce je buď 2,8litrový vznětový motor (147 kW a 460 Nm, cena od 942 900 korun), nebo 3,6litrový šestiválec (209 kW a 347 Nm, minimálně 1 069 100 korun).

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Jeep Wrangler

Bohužel, kromě základního „nafťáku” mají všechny verze pětistupňovou automatickou převodovku. Dieselové motory jsou navíc nyní pouze ze skladových zásob, nové - splňující emisní normu Euro 6 - dorazí až na podzim příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám