Hlavní obsah

Recenze: Nový Top Gear Live přinesl déjà vu i pískot

Novinky, David Petřík

Varšavský Národní stadion se stal minulý víkend dějištěm volného pokračování úspěšné britské motoristické show. Celosvětově známý britský motoristický pořad Top Gear ve své původní formě z roku 2002 s odchodem slavného tria z BBC skončil a tím pádem zanikla i jeho živá verze – Top Gear Live. Slavná trojka záhy ohlásila svou vlastní show s neoriginálním, ale o to víc výstižným názvem – Clarkson, Hammond & May Live.

Foto: pro Novinky.cz David Petřík

Polská hala pojme 60 000 návštěvníků.

Článek

Polská zastávka turné byla však oproti ostatním vystoupením po světě speciální – vystoupení bylo závěrečným vyvrcholením šestého ročníku motoristické exhibice VERVA Street Racing. Tato kombinace se osvědčila již v roce 2013, kdy se do Polska podívali poprvé. Nejednalo se tedy pouze o samotnou show tak, jak jsme ji mohli vidět minulý rok v Praze, ale o zábavu na celé odpoledne. Hlavním letošním tahákem tedy bylo přímé srovnání Top Gearu Live a jeho nové verze bez BBC a Stiga.

Akce odstartovala již ve 14 hodin tzv. Pit Party. Kolem stadionu bylo možné si zblízka prohlédnout velké množství aut různých značek i roků výroby. Od perliček jako krásně zrenovovaného Chevroletu Impala z roku 1967, přes závodní speciály až po Mercedes-AMG GT či Lexus LFA v krásné matné žluté barvě. Většina aut je ovšem zamčena a obehnána páskou, takže je možné je pouze obdivovat z dálky bez možnosti nahlédnout do interiéru.

Foto: pro Novinky.cz David Petřík

Polská hala pojme 60 000 návštěvníků.

Dostatečně naladění návštěvníci jsou v 18 hodin vpouštěni do samotného stadionu, který má kapacitu 60 tisíc návštěvníků (pro srovnání O2 aréna má kapacitu 18 tisíc návštěvníků), kde postupně startuje hlavní program. Ten je celý moderován v polském jazyce, tudíž návštěvníci neovládající polštinu mohou pouze odhadovat, kdo a v čem se před nimi v aréně objeví.

Ohromující kaskadérská show na motocyklech

Nejprve je na pořadu Warm Up (to je bohužel nutné doslova, protože teplota vzduchu uvnitř stadionu se pohybuje kolem pěti stupňů)  – do arény postupně najíždějí motorky, čtyřkolky, vznášedla a tzv. low riders – tancující auta ve společnosti roztleskávaček. Následuje Pre Show začínající spanilou jízdou jaguárů, závody mini traktorů, mini buggin, minibiků a motokár.

Během akce se na scéně mihnou i dvě světově známé celebrity. Adam Małysz, který 39krát vyhrál světový závod ve skoku na lyžích a Rakušan Felix Baumgartner, který v roce 2012 seskočil z výšky 39 km.

Ve 20 hodin startuje samotné VERVA Street Racing – jsou to závody v různých kategoriích aut i motorek. Závodí se bohužel jen na oko, protože vytyčená trať závodníkům neumožňuje reálně někoho předjet. Výsledky jsou tedy předem dané a celé to působí bohužel až moc uměle. Závody jsou prokládány exhibicí polských závodních teamů. Pro fanoušky polského motosportu je to každopádně parádní podívána. Závěrečné skoky na motorkách jsou ohromující a patří asi k tomu nejlepšímu, co celý hodinový blok nabídl.

Obehrané vtipy a pískot publika

Ve 21 hodin se na světelných obrazovkách, které jsou umístěné úplně u stropu arény, a není na ně ze spodních řád tedy téměř vidět, objevuje 15minutový odpočet do startu zlatého hřebu večera. Na scénu přijíždí na motorkách Ducati Diavel hvězdy večera Richard Hammond a James May, které vzápětí v doprovodu písně od skupiny ABBA Dancing Queen doplní příjezdem na vznášedle Jeremy Clarkson. Celá aréna je nadšená a bouřlivě tleská.

V následujících pár minutách se ovšem obecenstvo rozděluje na dva tábory. Na ty, kteří se budou výborně bavit, protože nebyli na Top Gear Live v roce 2013 a na ty, kteří budou nevěřícně kroutit hlavou nad tím, jak se vše do posledního vtipu až strojově opakuje a mizí veškerý dojem z improvizace – žádná totiž není – pokud vynecháme narážky na ukončení spolupráce s BBC, tak je vše doslova odříkáno ve stejnou chvíli a do posledního písmena stejně jako v roce 2013.

Další šok přihází ve chvíli, kdy jsou místo kaskadérských scén a exhibicí aut, kterým bylo vystoupení tria před dvěma lety prokládáno, pouze puštěny předtočené záběry na obrazovku u stropu. Při druhé takové výplni se z hlediště dokonce ozývá i nesouhlasný pískot. Pár „živých“ prokladů zůstalo zachováno, nicméně jsou úplně stejné jako minule. Závěr patří stejně jako v roce 2013 a i jako loni v Praze, šestici Suzuki Swift a fotbalu Polsko versus Anglie - opět „překvapivě“ vyhrává Polsko.

Foto: pro Novinky.cz David Petřík

Před samotnou show byly k vidění desítky sportovních modelů

Jak tedy celou akci zhodnotit? Diváci, kteří viděli Varšavské představení v roce 2013, zažili jedno velké zklamání. Řada jich přišla v očekávání, že uvidí zbrusu novou show s novými scénkami, vtipy a nápady – nedočkali se ani jednoho, spíše naopak. Celé vystoupení působilo, jako kdyby byl drasticky na poslední chvíli snížen rozpočet.

Pokud s novou show znovu navštíví Prahu, tak si opakovanou návštěvu spíše odpusťte, odcházeli byste velmi zklamáni. Jestli se na ně teprve chystáte, tak zvažte, zda si nepočkat na další vystoupení ve Varšavě – celé to dohromady funguje lépe, protože bohatý doprovodný program vyváží kratší stopáž show, která je navíc uměle natahována videoprojekcí.

Celkové hodnocení celé akce: 60%

Hodnocení samostatné C,H: 30%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám