Hlavní obsah

Bloodhound Supersonic Car: nejrychlejší auto světa se ukázalo v Londýně

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V londýnském finančním centru Canary Wharf se ve čtvrtek po osmi letech vývoje ukázal hotový automobil Bloodhound Supersonic Car. Cílem projektu je rozjet tento speciální automobil na rychlost 1000 mil za hodinu (1609 km/h).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejrychlejší auto na světě může jet přes 1600 km/hVideo: Reuters

 
Článek

Bloodhound Supersonic Car je šílenost na kolech. O pohon se stará proudový motor Rolls-Royce EJ200 z letadla Eurofighter-Typhoon společně s raketovým motorem a pětilitrovým osmiválcem Jaguar. Celkový výkon činí neskutečných 135 tisíc koňských sil (100 670 kW).

Cílem je pokořit bájných 1000 mil v hodině, tedy 1609 km/h. Tiskové agentury uvádějí, že je to větší rychlost, než když z hlavně pistole vyletí náboj. U běžných 9mm pistolí je to pravda, rychlost opuštění náboje činí 300 m/s - Bloodhound Supersonic Car tak pojede rychleji.

Foto: Profimedia.cz

Bloodhound SSC

Hlavní závod s rychlostí se pojede v roce 2017

Nadzvukový, 7,8 tuny těžký automobil (při plném dotankování nádrží) pojede v poušti v jihoafrické oblasti Hakskeen Pan, kde najaté tři stovky pracovníků již roky čistí povrch od větších či menších kamenů. Zatím odstranili šest tun kamení a jiného nepořádku.

Automobil pochopitelně nemůže mít běžné pneumatiky - při rychlosti otáčení 10 200 otáček za minutu by odstředivé síly každou pryž roztrhaly na kusy. Tvůrci tak použijí speciální hliníkovou slitinu.

Britský pilot RAF Andy Green už jeden rychlostní rekord má, v roce 1997 za volantem ThrustSSC „letěl” rychlostí 1228 kilometrů v hodině. Příští rok by Green na planině v Jižní Africe rád zajel rekordní čas. Výsledná rychlost se počítá jako průměr ze dvou jízd v obou směrech, obě jízdy musí posádka absolvovat do jedné hodiny.

Foto: Profimedia.cz

Bloodhound SSC

Tým složený z 350 firem a univerzit na projektu Bloodhound Supersonic Car pracoval - a vlastně stále pracuje - již osm let. V říjnu 2016 je cílem překonat rychlost 800 mil za hodinu (1287 km/h), a když budou úspěšní, pokusí se v roce 2017 atakovat i vytyčenou metu - neuvěřitelných, neskutečných a těžko představitelných 1609 kilometrů v hodině.

Reklama

Výběr článků

Načítám