Hlavní obsah

Nejoriginálnější koncept IAA? Mercedes, co za jízdy protahuje karoserii

Novinky, maž

Mercedes-Benz měl na frankfurtském výstavišti tradiční třípatrovou budovu. Jezdící schody vás vyvezly nahoru a pak jste po točitém schodišti scházeli dolů a v obrovských prostorech obdivovali nové i stávající modely. To nejzajímavější čekalo až úplně dole.

Foto: Martin Žemlička , Novinky

Mercedes Concept IAA

Článek

Kromě obrovského kabrioletu, postaveného na základě S Coupé si na obřím pódiu, kde před pár hodinami řečnili sledováni stovkami novinářů nejvyšší představitelé německé automobilky, nemůžete nevšimnout podivného stříbrného auta. Je protáhlé a trochu působí jako CLS z roku 2030. Jde o první auto, které svou karoserii mění za jízdy a vylepšuje tak aerodynamiku.

Koncept se jmenuje jednoduše - Mercedes IAA, Je to slovní hříčka, stejně se totiž jmenuje zdejší autosalon, který se letos konal po šestašedesáté. IAA ale v případě vystaveného mercedesu znamená Intelligent Aerodynamic Automobile a nikoliv Internationale Automobil-Ausstellung.

Foto: Martin Žemlička , Novinky

Mercedes Concept IAA

Foto: Martin Žemlička

Mercedes Concept IAA

Při jízdě do 80 km/h je IAA čtyřdveřovým kupé s délkou 5040 mm, šířkou 1995 mm a výškou 1305 mm. Nad touto rychlostí se zadní partie prodlouží o 390 mm, zavřou se klapky v předním nárazníku a dokonce se změní i ráfky kol. To vše pro co nejlepší obtékání vzduchem, mimochodem koeficient cx je roven 0,19.

Koncept je plně funkční, o pohon se stará hybridní soustava. Sériová verze s pravděpodobností hraničící s jistotou nepřijde, některé prvky z tohoto designérského cvičení by ale mohla převzít příští generace „čtyřdveřového kupé” CLS.

Foto: Martin Žemlička , Novinky

Mercedes Concept IAA

Foto: Martin Žemlička , Novinky

Mercedes Concept IAA

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám