Hlavní obsah

Do Kalifornie v roce 2030 jen s autem s nulovými emisemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plán americké Kalifornie je stále více snižovat podíl vozidel se spalovacími motory. Podle posledního přání této země by v roce 2030 neměly jezdit po tamních silnicích už žádné takové vozy.

Foto: Miroslav Homola, Právo

V roce 2030 má být v Kalifornii samý ekologický automobil

Článek

Kalifornie jako první nastartovala v USA velkou ofenzivu podpory vozidlům s ekologickými pohony. Ohromná podpora se pak přelila do dalších států. Díky těmto podporám může přežívat i automobilka Tesla, která sice hlásá, že je v černých číslech, ale i poslední veřejně odhalené cifry ukázaly, že za první tři měsíce je ve ztrátě přes 180 miliónů dolarů.

Velké plány CARBu

Agentura CARB (California Air Resources Board) má v čele s její šéfkou Mary Nicholsovou velké plány. CARB, která podléhá přímo guvernérovi státu Kalifornie, plánuje radikální snižování neekologických vozidel na svých silnicích. V roce 2025 je naplánováno, že automobily prodávané v Kalifornii budou mít spotřebu v průměru jen 54,5 mpg, tedy v přepočtu asi 4,3 l na 100 km.

Tím ale plány nekončí. Za dalších pět let by neměla na ulicích Kalifornie jezdit žádná auta se spalovacím motorem.

Plán je to jistě velmi ambiciózní. Zvláště proto, že Američané si tak nějak dělají, co chtějí. Například už dříve přijaté plány na zvyšování počtu elektromobilů v Kalifornii v podstatě ignorovali. Podle dřívějších záměrů mělo jezdit tento rok na kalifornských silnicích 20 % elektromobilů. Bohužel realita je jiná. Letos se předpokládá, že podíl bezemisních vozidel bude na hranici 2,7 % z celkového počtu prodaných aut v tomto státě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám