Hlavní obsah

Více než polovina řidičů stále nepřezula na letní pneumatiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V současnosti údajně stále jezdí více než polovina českých řidičů na zimních pneumatikách. Přes 12 procent motoristů bude v létě dojíždět zimní obutí. S předstihem letos kvůli teplému počasí přezulo 41 procent řidičů.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Článek

Téměř tři procenta motoristů letos nepřezují kvůli úspoře nákladů vůbec, vyplývá z průzkumu prodejce Pneumatiky.cz. Přitom zimní pneumatika v letních měsících zvyšuje spotřebu paliva zhruba o desetinu, dezén se až o pětinu rychleji opotřebovává a nečekané zhoršení jízdních vlastností může být příčinou dopravní nehody.

"Pokud řidiči přesto chtějí zimní pneumatiky nyní dojet, měli by mít na paměti, že se jejich automobil na vozovce bude chovat jinak, a je nevyhnutelné této skutečnosti přizpůsobit svůj styl jízdy, zejména zvýšit odstup od ostatních vozidel. U zimních pneumatik může být brzdná dráha v létě až o 20 metrů delší a kvůli snížené přilnavosti se zvyšuje riziko smyku a zhoršuje ovladatelnost vozidla," uvedl ředitel obchodu s pneumatikami Vojtěch Schwangmaier.

V souvislosti s teplým jarním počasím naopak na letní pneumatiky s předstihem přezulo 41 procent řidičů. Ti nečekali až na konec března, kdy končí zákonná povinnost mít na vozidle za zhoršených podmínek zimní obutí.

Anketa

Máte už auto přezuté na letních pneumatikách?
Ano
52,4 %
Ne
19,1 %
Ne, budu dojíždět zimní
28,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1730 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám