Hlavní obsah

Největší ruská automobilka AvtoVAZ zruší 7500 pracovních míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší ruská automobilka AvtoVAZ hodlá v letošním roce podle tiskové agentury AFP zrušit 7500 pracovních míst. To odpovídá deseti procentům její celkové pracovní síly. Automobilka reaguje na slabý prodej na domácím trhu.

Foto: lada.ru

Poslední vyrobená Lada Samara (prosinec 2013)

Článek

AvtoVAZ vyrábí automobily značky Lada. Na převzetí podniku nyní pracují francouzský Renault a jeho japonský partner Nissan. V loňském prvním pololetí AvtoVAZ prodělal 2,6 miliardy rublů (zhruba 1,5 miliardy korun) po zisku 27,4 miliardy rublů před rokem.

Prodej osobních a lehkých nákladních aut v Rusku se v celém loňském roce podle podnikatelského svazu AEB snížil o 5,5 procenta na 2,78 miliónu. AEB navíc počítá s poklesem poptávky také v letošním roce.

Ruská vláda začátkem týdne oznámila, že hodlá během tří let podpořit domácí automobilový průmysl subvencemi v objemu až 271 miliard rublů (zhruba 160 miliard korun). Subvence budou určeny na výzkum a vývoj, podporu pracovních míst a kompenzace za náklady spojené s přísnějšími emisními normami.

Reklama

Výběr článků

Načítám