Hlavní obsah

Daimler koupí v Aston Martinu pět procent akcií, dodá mu motory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá automobilka Daimler koupí v britském Aston Martinu pět procent akcií. Napsal to britský list Financial Times. Oba výrobci tím završí červencovou dohodu, v jejímž rámci divize Mercedes vyvine pro Aston Martin nový osmiválcový motor V8 a další technologie.

Foto: Aston Martin

Aston Martin Vanquish Volante (2013)

Článek

Investice Daimleru pomůže 100 let staré britské značce lépe konkurovat domácím konkurentům Bentley ze skupiny Volkswagen, Jaguar Land Rover, jehož v roce 2008 koupila indická Tata Motors, a značce Rolls Royce, kterou vlastní německá BMW.

Aston Martin je jediným větším světovým výrobcem luxusních sportovních vozů, který není propojen s velkou automobilkou, a má tak potíže s financováním vývoje nových vozů.

Motory má pro Aston Martin vyvinout divize Mercedes-AMG a elektronické komponenty jí dodá Mercedes-Benz. Daimler zprávu listu podle agentury Reuters nekomentoval.

Aston Martin se od globální ekonomické krize roku 2008 snaží oživit z propadu. Loni jeho zisk klesl o devět procent; prodal 3800 vozů, o zhruba deset procent méně než v předešlém roce.

Firma vyrábí sportovní auta modelů DB9, Vantage nebo Vanqish. Většinu v ní vlastní kuvajtská společnost Investment Dar.

Reklama

Výběr článků

Načítám