Hlavní obsah

Jak se vyrábí supersportovní P1 – pohled do továrny McLarenu

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský McLaren začal vyrábět supersportovní model P1 a při té příležitosti zveřejnil několik snímků z továrny ve Wokingu. Počítá se s výrobou pouhých 375 kusů, z nichž většina už má svého majitele.

Foto: McLaren

Výroba McLarenu P1

Článek

O pohon se stará uprostřed umístěný osmiválec se zdvihovým objemem 3,8 litru, přeplňovaný dvojicí turbodmychadel (stejný motor je i v méně výkonném MP4-12C).

P1 nabídne výkon spalovacího motoru 737 koní při 7500 otáčkách. Točivý moment má hodnotu 720 Nm a tohoto maxima dosahuje při 4000 otáčkách. Dalších 179 koní a 260 Nm přidává elektromotor, celkový výkon je tak 916 koňských sil.

Foto: McLaren

McLaren P1 (2013)

Přenos výkonu má na starost sedmistupňová dvouspojková převodovka, všechen točivý moment putuje na zadní kola. Model P1 na stovku zrychlí za 2,8 sekundy, nejvyšší rychlost je elektronicky omezena při 350 km/h.

Výroba probíhá v britském Wokingu. Celkem McLaren naplánoval prodej 375 kusů (většina už má svého majitele), přičemž jeden vůz přijde na zhruba 25 miliónů korun.

Foto: McLaren

Výroba McLarenu P1: výroba probíhá víceméně manufakturním způsobem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám