Hlavní obsah

Jednomístné Lamborghini Egoista: stíhačka na kolech

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lamborghini letos slaví padesát let od svého vzniku. Studie Egoista je jedním z narozeninových dárků. Kromě designu připomínajícího stíhačku je zvláštností jediné místo v kokpitu i absence dveří. O pohon se stará desetiválec s výkonem 600 koní.

Foto: Lamborghini

Lamborghini Egoista (2013, studie)

Článek

Italským autům nikdy emoce v designu karosérie nechyběly. V případě nové studie Lamborghini Egoista od šéfdesignéra koncernu VW Waltera de Silvy to platí ne dvojnásob, ale trojnásob.

Foto: Lamborghini

Lamborghini Egoista (2013, studie)

Auto, které do svých útrob pojme pouze řidiče (sedačka je umístěná uprostřed), se ve svém vzezření nepokrytě inspirovalo u bojových stíhaček a vrtulníku Apache. Ostatně sama automobilka tuto inspiraci v prezentaci k autu uvádí. Milým detailem jsou „letecké“ nápisy „No step“ či poziční světla v několika barevných provedeních (červená, zelená, bílá a oranžová – světla najdete i na střeše).

Jednomístný interiér, dveře zde nehledejte

Zajímavostí je i absence běžných dveří, dovnitř se dostanete po odklopení vrchní části karosérie. Před vystoupením je ale nutné vyndat volant, jinak se z úzkého interiéru nedá dostat. Uvnitř na řidiče čeká volant bez horního dílu, před ním je zelený head-up displej s výškoměrem.

Foto: Lamborghini

Lamborghini Egoista (2013, studie)

Závodní sedačka v oranžovém provedení má čtyřbodové bezpečnostní pásy. Automobilka dokonce hovoří i o odnímatelném kokpitu, avšak přímo o katapultáži řidiče v případě nouze se v tiskové zprávě nemluví, jakkoli to Lamborghini zmiňuje. Vnitřek je vyroben rovněž z uhlíkových vláken a hliníku. O pohon všech kol se stará 5,2 litrový desetiválec, známý z produkčních modelů Lamborghini. Výkon motoru dosahuje šesti stovek koní, převodovka je samočinná.

O hmotnosti, zrychlení 0–100 km/h nebo nejvyšší rychlosti zatím nepadlo ani slovo. Stejně jako o případné výrobě. Na prodej ale možná nebude ani jediný vyrobený exemplář. Lamborghini totiž uvádí, že tento model „nikdo nemůže mít a bude vždy pro každého pouze snem“.

Foto: Lamborghini

Lamborghini Egoista (2013, studie)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám