Hlavní obsah

Ford potvrdil nový motor, benzínovou patnáctistovku

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ford původní spekulace hovořící o tříválci naštěstí vyvrátil. Nový motor, který dostane mondeo a později i další fordy, bude mít čtyři válce a zdvihový objem 1,5 litru.

Foto: Ford

1,5 EcoBoost - nový motor stáje Ford

Článek

Nový motor se bude vyrábět v rumunské továrně Fordu. Poprvé se oficiálně představí koncem měsíce na autosalonu v Šanghaji. Čínská verze mondea bude naladěna na 180 koní (132 kW) při 6000 otáčkách.

Točivý moment přeplňovaného zážehového čtyřválce vrcholí na hodnotě 240 Nm, kterých motor dosahuje v rozmezí 1500 až 4500 otáček. Spotřebu paliva ani jízdní výkony zatím „modrý ovál“ nezveřejnil.

Novinka má přímé vstřikování paliva, variabilní časování ventilů, a jak již bylo řečeno, je přeplňována pomocí turbodmychadla. Zdvihový objem 1,5 litru byl zvolen záměrně kvůli nižším poplatkům v některých zemích. Kdy se motor objeví pod kapotou nového mondea, není jisté. Ford jeho uvedení již několikrát odsunul na neurčito.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám