Hlavní obsah

Češi ujeli s elektromobilem iOn rekordních 171 kilometrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnanci Jaderné elektrárny v Dukovanech ujeli s elektromobilem Peugeot iOn na okruhu v blízkosti elektrárny 171 kilometrů. Vytvořili tím novou hodnotu, která bude zapsána do české knihy rekordů. Podle výrobce je dojezdová vzdálenost elektromobilu na jedno nabití 150 kilometrů.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Peugeot iOn

Článek

"Účastníci rekordního pokusu svědomitě přizpůsobili svou jízdu potřebám co nejnižší spotřeby. Po jízdě se rozhodli, že o rekord se budou pokoušet každoročně," řekl Miroslav Marek z pelhřimovské agentury Dobrý den evidující české rekordy. Jízda elektromobilu je podle dostupných údajů nejvíce úsporná při rychlosti kolem 50 kilometrů v hodině.

Okruh kolem elektrárny měřil 7,4 kilometru. Pokus odstartoval v 11:00 u informačního centra elektrárny v místech, kde bude brzy stát dobíjecí stanice pro dva elektromobily. Trať vedla směrem na Heřmanice, Rouchovany a kolem lipňanské kapličky zpět k elektrárně. Jízda byla organizována štafetovým způsobem. Za volant elektromobilu usedlo postupně 12 zaměstnanců elektrárny. Rekordní pokus trval bez pěti minut pět hodin.

Elektromobil Peugeon iOn jezdí v dukovanské jaderné elektrárně už rok. Má najeto 21 000 kilometrů. Zaměstnanci ho využívají hlavně ke kratším služebním cestám, k výukovým účelům, nebo se prezentuje na akcích v okolí elektrárny.

Reklama

Výběr článků

Načítám