Hlavní obsah

Euro NCAP rozbilo šest nových aut, pět dosáhlo na nejvyšší hodnocení

Novinky, Martin Žemlička

Nezávislá evropská organizace Euro NCAP udělala dalších šest nárazových testů. Až na jeden model si všechny testované automobily sáhly na maximální pětihvězdičkové hodnocení.

Euro NCAP řízeně rozbilo šest nových autVideo: Euro NCAP

 
Článek

Nárazovými testy podle normy pro rok 2012 prošlo šest nových modelů - Audi A3, Ford B-Max, Isuzu D-Max, Kia Ceed, Renault Clio a Volvo V40. Euro NCAP následně uveřejnilo výsledky testů ochrany dospělých cestujících při čelním, bočním a zadním nárazu a bezpečnosti dětí a chodců.

Foto: Euro NCAP

Audi A3 v nárazovém testu.

Pouze jediné testované vozidlo – Isuzu D-Max – si nesáhlo na marketingově cenných pět hvězdiček. O body velký pick-up od Isuzu přišel za horší ochranu dětí a sražených chodců.

Foto: Euro NCAP

Kia Ceed v nárazovém testu.

Nejlépe z celé šestice si vedlo Audi A3 a Volvo V40. Volvo za bezpečnostní asistenty získalo plných 100 procent bodů a díky airbagu pro chodce mělo nejlepší hodnocení v kategorii sražených chodců. Horšího hodnocení dosáhl model V40 za ochranu dětí, což byl z celé šestice překvapivě druhý nejhorší výsledek.

Výsledky crash testů Euro NCAP (srpen 2012)
automobilcelk. hod.dospělídětichodcibezp. systémy
Audi A3595 %87 %74 %86 %
Ford B-Max592 %84 %67 %71 %
Isuzu D-Max483 %67 %51 %71 %
Kia Ceed589 %88 %61 %86 %
Renault Clio588 %89 %66 %99 %
Volvo V40598 %75 %88 %100 %

Mezinárodní konsorcium Euro NCAP, které je složeno ze zástupců ministerstev dopravy evropských států, autoklubů, pojišťoven a svazů na ochranu spotřebitelů, od roku 1997 provádí pravidelné nárazové zkoušky nových modelů automobilů.

Euro NCAP automobily porovnává v rámci jednotlivých tříd, pokud tedy auto velikosti fabie dosáhne pěti hvězdiček, neznamená to, že je stejně bezpečné jako superb se stejným ohodnocením.

Podrobné informace o testovaných automobilech, metodice nárazových testů i hodnocení všech testovaných automobilů najdete na oficiálních stránkách EuroNCAP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám