Hlavní obsah

Od neděle musí mít všichni řidiči ve Francii alkoholtester

Francie od července zavádí další prvek povinné výbavy automobilů - alkoholtester. Nařízení se týká všech motorových vozidel vyjma mopedů. Kontroverzní nařízení platí nejenom pro domácí řidiče, ale i pro turisty z ostatních zemí, kteří budou řídit v zemi galského kohouta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud se letos v létě chystáte autem do Francie, nezapomeňte si k povinné výbavě přibalit alkoholtester. Je jedno, zda jde o jednorázový na jedno použití nebo o výrazně dražší elektronickou variantu. Od prvního července totiž platí ve Francii kontroverzní nařízení, které rozšiřuje povinnou výbavu motocyklů, automobilů, autobusů a nákladních vozidel.

Pokud u sebe nebudete mít alkoholtester, můžete od francouzské policie dostat pokutu 11 eur (cca 280 korun).  Francouzská policie však tvrdí, že bude do 1. listopadu 2012 shovívavá, uvádí český automotoklub ÚAMK.

Méně přesné alkoholtestery na jedno použití ve Francii běžně koupíte na benzínových pumpách nebo  v supermarketech, stojí zhruba dvě eura (cca 50 korun). Dražší a kvalitnější elektronické varianty přijdou na čtyři tisíce korun, nejlevnější (a méně přesné) elektronické testery přijdou na zhruba 200 korun.

Ve Francii je povoleno mít při řízení automobilu až 0,5 promile alkoholu v krvi, u řidičů autokarů a autobusů maximálně 0,2 promile. Pokud vám policie ve Francii změří více než 0,8 promile, zaplatíte pokutu 4500 euro (112 000 korun), dále hrozí zabavení vozidla a řidičského průkazu až na tři roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám