Hlavní obsah

Pininfarina letos čeká zisk, první od roku 2004

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská automobilová designérská firma Pininfarina čeká v letošním roce návrat k zisku díky nižším finančním nákladům na restrukturalizaci dluhu a zlepšení podnikání. Vykázala by tak první zisk od roku 2004.

Článek

Firmu nejvíce proslavily návrhy vozů pro značky Ferrari, Maserati, Rolls-Royce, Ford či Cadillac. Pininfarina navrhla téměř všechny modely sportovních vozů Ferrari od počátku 50. let minulého století. V Česku je známá také tím, že navrhla design třetinkových skleněných lahví minerálních vod Mattoni a Aquila. Firma rovněž vyráběla pro některé odběratele karoserie či celé vozy, výrobu však již ukončila a zaměřuje se pouze na design.

"Restrukturalizace dluhu nám umožňuje prohlásit, že poprvé za pět let není naše přežití v ohrožení," řekl předseda společnosti Paolo Pininfarina, který je vnukem zakladatele firmy. Dohodu o restrukturalizaci dluhu podepsala firma v dubnu a díky ní se prodloužila splatnost dluhu z roku 2015 na 2018.

Firma dodala, že na provozní úrovni čeká letos ještě ztrátu, avšak díky mimořádnému zisku 45 miliónů eur (1,1 miliardy Kč) vykáže čistý zisk. V prvním čtvrtletí se ztráta společnosti snížila na 3,1 miliónu eur z 6,5 miliónu loni. Příjmy stouply o 17,2 procenta na 15,7 miliónu eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám