Hlavní obsah

Tipy, jak na internetu okamžitě poznat falešné prodejce automobilů

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více lidí kupuje ojeté auto prostřednictvím internetové inzerce. Oproti prodeji v kamenných autobazarech je dobré být připraven i na častější triky podvodníků. Přinášíme pár základních rad, čeho se vyvarovat.

Foto: repro maž, Novinky

Sauto.cz

Článek

„Cena je vždy prvním ukazatelem, na co se lidé zaměřují při vybírání automobilu,“ řekl Michal Zadák, manažer serveru Sauto.cz. Podle ceny tak na první pohled můžete poznat podvodný inzerát. Například automobil, který by obvykle stál okolo 700 tisíc korun, je nabízen třeba jen za 150 tisíc. To je první známka, kdy je třeba zbystřit a nenechat se na nízkou cenu nalákat.

Proč by někdo prodával auto o stovky tisíc levněji? „Příběhy se stále opakují. Falešní prodávající mají přichystané více či méně uvěřitelné historky, proč rychle potřebují vycestovat mimo ČR. Ať už se tam stěhují, nebo jsou odvoláni zpět na vrtnou plošinu, nebo se třeba jen vrací do rodné vlasti,“ popsal zvyky podvodníků Zadák.

Zálohu nikdy neplaťte

Podvodníci se s vámi budou bavit zásadně přes e-mail. Telefon vám nedají, nebo jej neberou a na SMS neodpovídají. Velice snadno se dá poznat podvodný inzerát také z e-mailové komunikace. Pokud vám dorazí e-mail psaný špatnou angličtinou, případně doplněný o lámanou češtinu, zpozorněte.

Obzvlášť, pokud vás bude e-mail vyzývat, abyste před koupí poslali do ciziny částku okolo 20 – 60 tisíc korun jako zálohu. Zálohu nikdy neplaťte, seriózní obchodník či prodávající by ji po vás ostatně nikde neměl chtít, a to do doby, než auto fyzicky uvidíte a svezete se s ním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám