Hlavní obsah

Část zimních pneu v obchodech v listopadu mírně zlevnila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé zimní pneumatiky pro osobní auta v listopadu kvůli poklesu zájmu v Česku přechodně mírně zlevnily o jednotky procent. S prvním sněhem obchodníci čekají opět růst cen. Vyplývá to z vyjádření prodejců pneumatik.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Článek

Poptávka po pneumatikách rostla v říjnu kvůli nově zavedené povinnosti mít od listopadu v případě nepříznivých podmínek přezuto. Na začátku listopadu pak teplé počasí způsobilo přechodný pokles zájmu.

Stejně jako u prodejců opadl počáteční nápor i v pneuservisech. "V současné době nejsou kapacity servisní sítě BestDrive vytíženy tak, jako byly před začátkem listopadu. Dá se říci, že první vlna přezouvání je už za námi. Druhá vlna přezouvání přijde až s prvním sněhem," uvedla marketingová manažerka sítě BestDrive Magda Pančochová. Podle odhadů expertů nemá stále přezuto až čtvrtina motoristů.

Podle jednatele internetového obchodu Pneumatiky.cz Vojtěcha Schwangmaiera proti říjnu ceny klesly v průměru o 2,3 procenta. Například Barum Polaris 3 v rozměru pro Škodu Octavii zlevnila o devět procent na 1515 korun. Naopak obutí pro felicie a favority v průměru o pět procent zdražilo. "V tomto rozměru již cítíme nedostatek zimních pneumatik. Všechno zboží, které jsme od výrobců dostali, je již vyprodané a dokupujeme za výrazně vyšší ceny od jiných dodavatelů, například velkoobchodů," uvedl.

Nedostatek pneu pro dodávky

Velký nedostatek zimních pneumatik přetrvává u obutí pro dodávky. Jejich ceny vzrostly za 14 dní průměrně o osm procent. Podle obchodníků drží určité zásoby některé velkosklady, které je ale nabízí za výrazně vyšší ceny než výrobci.

Od listopadu výrobci pneumatik kvůli zdražování surovin a energií avizovali další zvýšení cen, které by se následně mělo projevit i ve vyšších cenách u obchodníků, až doprodají současné zásoby. To by mohlo nastat ve chvíli, kdy meteorologové ohlásí první sněžení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám