Hlavní obsah

Mazda utrpěla další čtvrtletní ztrátu, čeká celoroční propad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Mazda utrpěla v posledním čtvrtletí kvůli slabé globální poptávce a vysokému kurzu jenu další ztrátu. Společnost uvedla, že v celém finančním roce do konce března nyní předpovídá hlubokou ztrátu namísto dosud očekávaného mírného zisku.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Mazda MX-5

Článek

Za čtvrtletí do konce září vykázala Mazda čistou ztrátu 14,4 miliardy jenů (3,4 miliardy Kč) a za celé první pololetí ztráta dosáhla 40 miliard jenů ve srovnání se ziskem 5,5 miliardy v prvním pololetí předešlého finančního roku. Pro celý rok čeká firma ztrátu 19 miliard jenů proti dosavadnímu odhadu zisku jedné miliardy jenů.

Čtvrtletní tržby Mazdy v meziročním srovnání klesly o pět procent na 551 miliard jenů. Prodej firemních vozů se snížil o 8,3 procenta na 604 000 a jejich odbyt klesl na domácím trhu, v Evropě i v Číně.

Mazda sdělila, že její potíže plynou ze zpomalení růstu na asijských trzích, stagnace americké ekonomiky a dluhové krize v Evropě. Firmu stejně jako ostatní japonské vývozce podkopává i silný jen, jehož kurz v letošním roce roste na nová rekordní maxima a vláda proti jeho růstu intervenuje jen s dočasným úspěchem. Silný jen snižuje hodnotu zahraničních příjmů firmy a zároveň zdražuje její zboží na exportních trzích.

Potíže mají kvůli silnému jenu a slabé globální ekonomice i další japonské automobilky, ty se ale udržují v kladných číslech.

Reklama

Výběr článků

Načítám