Hlavní obsah

Tatra představila přelomový náklaďák Phoenix

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kopřivnice

Tatra Kopřivnice v pondělí představila na svých internetových stránkách nový model nákladního vozu Tatra Phoenix. Spolupracovala na něm s nizozemskou společností DAF Trucks N.V. Přední světový producent nákladních vozů bude dodávat Tatře kabiny a motory.

Článek

"Primárně jde ale o vůz značky Tatra. Vývoj i výroba jsou naše. Od společnosti DAF nakupujeme některé komponenty," uvedl šéf marketingu společnosti Tatra Martin Najzr.

Nová Tatra se podle Jiřího Kašpárka z marketingového oddělení může pochlubit především modernější a prostornější kabinou ve dvou či třímístné verzi. Zásadní inovací prošel i motor. Je vodou chlazený a dodává ho nizozemská firma PACCAR s holdingu DAF.

„Objem motoru je 12,9 litru. Dosud jsme používali motory chlazené vzduchem,“ upřesnil Kašpárek s tím, že upraven byl i podvozek Tatry. "Nyní používáme vzduchové odpružení všech náprav. To přispělo ke zvýšení komfortu jízdy. Díky tomu vůz dosáhne v terénu i vyšší rychlosti," dodal.

Cena zatím v utajení

Maximální rychlost nového vozu by měla činit 85 kilometrů za hodinu. Přední nájezdový úhel může být až 35 stupňů. Vedení společnosti zatím nechce zveřejnit cenu, za kterou se nový vůz bude prodávat.

Nový vůz Tatra, zkonstruovaný i vyrobený v Kopřivnici, se má postupně stát nejdůležitějším produktem v oblasti civilních trhů. Automobilka jej chce nabízet firmám ve stavebnictví, důlnímu průmyslu, lesnictví, při těžbě ropy a plynu, ale i v jiných průmyslových odvětvích. K lepšímu odbytu chce využít i dealerskou síť společnosti DAF.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám