Hlavní obsah

Toyotu v prvním pololetí v prodejích předběhl GM a Volkswagen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská Toyota Motor klesla za první pololetí ve světovém prodeji aut z první pozice na třetí následkem březnového zemětřesení. První byl americký koncern General Motors, za ním německý Volkswagen. Toyota uvedla, že v oživení prodeje sází na poptávku a rychlý růst na takzvaných mladých trzích.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Toyota léta byla největší automobilkou na světě.

Článek

Toyota celosvětově prodala za první pololetí 3,7 miliónu aut, což představuje meziroční pokles o 11 procent. Za duben až červen se ale její odbyt meziročně propadl o 62 procent kvůli následkům rozsáhlého zemětřesení a tsunami, které poničily výrobní závody na severovýchodě Japonska.

Nedostatek komponentů pak japonským výrobcům zkomplikoval výrobu i jinde ve světě. Americký rival General Motors prodal za první pololetí ve světě celkem 4,5 miliónu vozů. Německý Volkswagen, jehož součástí je i mladoboleslavská Škoda Auto, prodal 4,13 miliónu aut. Toyota přitom prodávala nejvíce aut ve světě celé poslední tři roky. A jen dva dny před březnovým neštěstím uvedl prezident Akio Tojoda, že Toyota do roku 2015 dosáhne hranice ročního prodeje deset miliónů kusů, což by bylo v odvětví vůbec poprvé.

Manažeři indické divize Toyoty uvedli, že solidní nárůst odbytu vozů z produkce skupiny na indickém trhu Toyotě potvrzuje, že automobilka jde správným směrem. Potíže po zemětřesení jsou podle nich jen dočasné. V Indii za první pololetí vzrostl prodej vozidel Toyoty o výrazných 53 procent na 53 100 a podnik počítá s dalším růstem. V Číně počítá za celý rok se zvýšením jen o šest procent, ale na 900 000 vozů, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám