Hlavní obsah

BMW ukázalo novou generaci řady 1

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichovská automobilka představila druhou generaci BMW řady 1. Stále jde o jediné malé auto s pohonem zadních kol. Nová generace narostla do délky, nové jsou i motory a osmistupňová samočinná převodovka. Prodejní ceny zatím nebyly zveřejněny.

Článek

Základní tvar karoserie zůstal stejný, nového tvarování se dočkala přední maska i zadní světla (ta svým tvarem připomínají VW Polo). Nejmenší BMW oproti první generaci rovněž povyrostlo; karoserie je o 85 mm delší, rozvor se zvětšil o 30 mm, rozchod předních kol narostl o 51 mm, zadních kol o 72 mm. Výška automobilu se nezměnila, na šířku je větší o 17 mm.

Větší karoserie zajistí více prostoru pro cestující i zavazadla (nyní 360 l / 1200 l po sklopení zadních sedaček). Větší rozměry ale přinášejí i větší hmotnost automobilu (1290 - 1420 kg v závislosti na výbavě a motoru).

BMW řady 1 potěšilo i náročně řidiče, to samé by mělo platit i pro novou generaci s interním kódem F20. Kromě pohonu zadních kol a výtečného rozložení hmotnosti se řidič může spolehnout na vyspělý podvozek (přední náprava s oddělenými spodními rameny; pětiprvková zadní náprava).

Bohužel, pro „jedničku“ už nebudou k dispozici atmosférické šestiválcové motory, všechny nabízené motory jsou čtyřválcové s přeplňováním. I přes nespornou technickou vyspělost nových přeplňovaných čtyřválců je to pro milovníky vysokých otáček zklamání.

Nové BMW řady 1 bude k dispozici s následujícími motory: 116i s výkonem 100 kW/136 k a 118i 125 kW/170 k. Vznětové motory zastupují „dvoulitry“ 116d s 85 kW/116 k, 118d se 105 kW/143 kW a 120d se 135 kW/184 k.

Mezi novinky komfortní výbavy patří asistent dálkových světel, adaptivní dálková světla, parkovací asistent, couvací kamera, systém varující před nechtěným opuštěním jízdního pruhu s funkcí varování před rychle se blížící překážkou nebo tempomat s brzdnou funkcí.

Ceny ani přesné datum zahájení prodeje zatím BMW nesdělilo. Stejně jako u minulé generace se bude nejmenší BMW vyrábět v závodě v Regensburgu. Světová premiéra je ohlášená na zářijový autosalon ve Frankfurtu nad Mohanem.

Anketa

Ohodnoťte vzhled nového BMW řady 1 (jako ve škole)
1
37,4 %
2
24,5 %
3
23 %
4
8 %
5
7,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2489 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám