Hlavní obsah

BMW 328 Hommage: pocta legendě 30. let

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BMW představilo koncept 328 Hommage, kterým chce vzdát hold slavnému roadsteru 328 ze třicátých let. Nový koncept se předvedl na dvou prestižních událostech v Itálii, při kterých jezdí po ulicích a silnicích unikátní automobily - Mille Miglia a také na setkání Concorso d’Eleganza konaném na břehu jezera Como.

Článek

BMW tvrdí, že koncept 328 Hommage ukazuje, jak by mohl vypadat současný automobil, který by tehdejší konstruktéři Fritz Fiedler a Rudolf Schleicher vyvinuli s možnostmi moderní techniky a technologie. Sympatické je, jak mnichovská automobilka propojuje počátky automobilismu s moderními technologiemi.

Například puristicky pojaté hlavní přístroje jsou v konceptu BMW 328 Hommage doplněné dvojicí telefonů iPhone, umístěnou v držácích na přístrojové desce před spolujezdcem (jejich design má evokovat klasické stopky). BMW 328 Hommage má karoserii vyrobenou kompletně z karbonu, cílem tvůrců bylo zachovat co nejnižší hmotnost (podobně jako u původního BMW 328).

BMW nezapomnělo ani na detaily - dvoudílná hliníková kola s otvory připomínají originál, dokonce nechybí ani dobová centrální matice. Černé pásky na předních světlech (z moderních diod) zase evokují závodní vozy minulosti.

Koncept je plně funkční, podrobnosti o motoru, výkonech či převodovce však BMW nesdělilo.

Původní BMW 328 se vyrábělo v letech 1936 až 1940, vyrobilo se pouhých 464 kusů. Lehký automobil poháněl dvoulitrový šestiválec s výkonem 80 koní. Motor byl spojen se čtyřstupňovou manuální převodovkou a rozpohyboval automobil na rychlost 150 km/h.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám