Hlavní obsah

Přípravu auta na zimu už začněte plánovat

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima je pro automobil nejnáročnější období za celý rok. Poradíme, co všechno je třeba udělat, aby bylo auto připraveno na všechny zimní nástrahy.

Rady pro řidiče: jak se vypořádat s nadcházející zimouVideo: Novinky

 
Článek

Teploty zvolna klesají, v některých obchodech se už objevují vánoční čokoládové figurky. Kdy naši republiku zasype sníh zatím nikdo neví, může to být v říjnu nebo klidně až v lednu. Přípravu auta na zimu byste každopádně měli začít plánovat už nyní.

Nejdůležitější je nechat přezout letní pneumatiky za zimní. Zimní pneumatiky mají měkčí směs, takže jejich trakce a celkově ovladatelnost vozidla na sněhu je mnohem lepší. Kvalitní zimní pneumatiky stojí od 1500 korun výše (za 1 kus), levným pneumatikám z hypermarketů je dobré se vyhnout. Výměna pneumatik přijde na zhruba 500 korun; pneuservisy mají zatím obvykle volno, takže je dobré výměnu provést raději dříve než později – v listopadu a v prosinci vyměňuje většina motoristů. Přezutí pneumatik se doporučuje nejpozději v době, kdy průměrná denní teplota vzduchu klesne na 7 stupňů Celsia.

Foto: Profimedia.cz

Zkontrolujte baterii a chladící kapalinu

V servisu je dobré nechat zkontrolovat baterii a hustotu chladící kapaliny. Sami si pak můžete natřít gumové těsnění dveří speciálním přípravkem, který seženete na čerpacích stanicích nebo v prodejnách s autodoplňky. Zkontrolujte také stěrače a pokud bude gumové těsnění opotřebované, kupte nové.

Důležité je nalít do ostřikovačů nemrznoucí směs – přední okna se v zimě „ráda“ špiní a běžná letní směs by vám v zimních měsících zamrzla.

Do hor 4x4 nebo řetězy

Dobré je přikoupit si rozmrazovač zámků (a pochopitelně jej nenechávat v autě), výbornou službu udělají i zimní řetězy, které se dávají na hnaná kola (tj. ve většině případů na přední). Pokud jezdíte do hor a nemáte pohon všech čtyř kol, jde o nezbytnost (některé silnice mají dokonce nasazení řetězů povinné).

V zimě je v autě dobré vozit lopatku, škrabku a vhodná je i malá skládací lopatka a silné lano. Pokud máte vznětový motor, je dobré mít i speciální aditivum, které pomáhá v případech, kdy (především nekvalitní) nafta v nádrži zamrzne. Pokud jej nemáte, pomůže nalít do nádrže 1 – 3 litry benzínu (podle množství paliva, které je v nádrži).

Anketa

Přezouváte na zimu pneumatiky?
Ano
94,2 %
Ne
5,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4220 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám