Hlavní obsah

Luxusní off-road Range Rover slaví čtyřicetiny

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární Range Rover, zakladatel kategorie luxusních off-roadů slaví v červnu čtyřicet let od svého vzniku. Ještě letos dorazí nová, čtvrtá generace.

Článek

Range Rover se představil zatím ve třech generacích: původní (Classic) byla na trh uvedena v roce 1970, druhá generace (P38a) v roce 1994 a třetí (L322) byla představena v roce 2001. V roce 2009 prošel Range Rover faceliftem.

Před čtyřiceti roky šlo o první luxusní off-road. Range Rover byl vždy mimořádně dobrý i v těžším terénu. Range Rover je největší a nejluxusnější vůz z nabídky britské automobilky Land Rover. První verze se začala vyvíjet v roce 1966. V roce 1989 byl RR prvním vozem kategorie SUV se systémem ABS, v roce 1992 si RR připsal prvenství za adaptabilní vzduchový podvozek.

Druhá modelová řada s označením Range Rover Sport byla představena v roce 2005. A již o dva roky později se tento typ vozidla stal nejprodávanějším modelem automobilky Land Rover na světě. Vrcholnou verzi pohání pětilitrový osmiválec, jenž má aktuálně o třetinu větší výkon (510 k) a 625 newtonmetrů; spotřeba je ale stále vysoká – v kombinovaném režimu 14,9 l. Range Rover je také dost těžké auto, váží přibližně dvě a půl tuny.

Třetí modelová řada se představí letos na pařížském autosalónu, zatím o ní nejsou známé podrobnosti. Potvrzeno je pouze to, že nový model bude menší, lehčí a s nižší spotřebou paliva.

Reklama

Související články

Nejluxusnější model Land Roveru v novém

Na autosalónu v Detroitu se automobilka Land Rover kromě žhavé novinky v podobě Range Roveru Sport prezentovala i nejluxusnějším zástupcem modelové nabídky...

Range Rover dostane turbodieselový osmiválec

Terénní luxusní vůz Range Rover nahradí svůj turbodieselový šestiválec něčím mnohem zajímavějším - vidlicovým osmiválcem o objemu 3,6 l s výkonem rovných 200...

Výběr článků

Načítám