Hlavní obsah

Saab se probral z klinické smrti a začal znovu vyrábět

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédský Saab opět začal vyrábět - prvním modelem, jenž sjel počátkem tohoto týdne z výrobní linky byl Saab 9-5. Automobilka plánuje zahájit prodej nového modelu letos v létě.

Článek

Poté, co švédskou automobilku koupil nizozemský Spyker, se opět rozběhla výroba v Trollhättanu. Prvním vyrobeným vozidlem po skoro dvouměsíční odstávce byl model 9-5 [celá zpráva]. Automobil se nicméně ještě nedostane do prodeje, jde o testovací exemplář. Prodej nového modelu 9-5 plánuje automobilka letos v létě.

Společnost pojmenovaná Svenska Aeroplan Aktiebolaget (Švédská letecká akciová společnost), vznikla už v roce 1937 a jak název napovídá, měla vyrábět letouny pro švédskou armádu.
Produkce automobilů začala koncem druhé světové války, prvním modelem byl Saab 92, který se v prototypu představil 10. června 1947.
Sériové vozy s elegantní proudnicovou karosérií, které se začaly prodávat po téměř třech letech zkoušek začátkem roku 1950, měly pod kapotou originální švédský motor - dvouválcový dvoutakt. První tři roky se Saaby stříkaly jen zeleně, protože prý firma měla po válce ve skladech velké zásoby této barvy.
Neslavnější Saab, model 99, přišel na trh koncem 60. let. Mezi roky 1969 a 1984 se jej vyrobilo skoro 600 000 kusů.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám