Hlavní obsah

V Indii se v únoru prodal rekordní počet aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej osobních aut v Indii v únoru vyskočil o třetinu na rekordních 153 845 vozů. Spotřebitelé se snažili nakupovat nová auta ještě před plánovaným zvýšením daní a cen. Uvedl to v pondělí indický svaz výrobců automobilů SIAM.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Nový vůz Hondy určený pro Indii

Článek

Prodej překonal rekord z ledna, kdy se prodalo 145 905 vozů. Prodej aut v Indii v únoru stoupl již 13. měsíc za sebou. Indie je jednou z mála zemí, kde poptávka po autech stále roste. Přispívá k tomu ekonomický růst a zvyšování příjmů obyvatel.

Vláda od 26. února zvýšila daně na veškerou tovární výrobu o dvě procenta. Přední domácí automobilky Maruti Suzuki, Mahindra & Mahindra a Tata Motors se rozhodly promítnout toto zvýšení do koncové ceny pro zákazníky.

SIAM očekává další růst prodeje i v březnu. Přispět k tomu má očekávané další zvýšení cen od dubna, kdy vstoupí v platnost nová emisní pravidla. Ta donutí firmy investovat do nových technologií, což zřejmě opět povede k růstu konečných cen aut. Podle analytiků by se ceny aut měly zvýšit o další dvě až čtyři procenta. V březnu bývá obvykle prodej rovněž vysoký, protože v Indii končí finanční rok a podnikatelé se snaží ještě na poslední chvíli nákupem aut snížit daňový základ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám