Hlavní obsah

Počet aut na zemní plyn by se mohl letos v ČR zdvojnásobit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet osobních a lehkých užitkových vozů s pohonem na zemní plyn v Česku by se letos mohl zdvojnásobit na zhruba 3000 vozidel. Odhaduje to Česká plynárenská unie.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Podle statistiky z ledna 2010 jezdí ve světě 11,1 miliónu vozidel na CNG, z toho 1,1 miliónu aut jezdí v Evropě. Ilustrační foto

Článek

V současné době je v Česku registrováno přes 2000 vozidel na CNG, z toho více než 1500 osobních a užitkových, zbytek tvoří vozy nákladní, komunální, autobusy, vysokozdvižné vozy a rolby. Podle údajů Svazu dovozců automobilů se loni v tuzemsku prodalo kolem 180 nových osobních a lehkých užitkových aut na CNG a tvořila tak zhruba 0,1 procenta trhu. Další desítky vozů se do Česka dostaly jako individuálně dovážené ojetiny.

Na českém trhu je v současnosti přibližně 25 modelů osobních a užitkových aut na zemní plyn. Automobily má ve své nabídce například Opel, Ford, Fiat, Volkswagen, Renault nebo Mercedes. Nejprodávanějšími modely jsou Opel Zafira a Fiat Panda.

Do konce roku 2013 má přejít na alternativní paliva čtvrtina aut státní správy. Podle Bílé knihy evropské dopravní politiky EU má Česko do roku 2020 dosáhnout alespoň deset procent na spotřebě zemního plynu z celkové spotřeby pohonných hmot v dopravě. V té době by v tuzemsku mělo být kolem 400 000 až 450 000 aut na zemní plyn.

V současné době je v České republice 22 veřejných plnicích stanic. V letošním roce by mělo přibýt dalších deset stanic. V roce 2013 by měly být CNG stanice podél všech hlavních silničních tahů

Podle statistiky z ledna 2010 jezdí ve světě 11,1 miliónu vozidel na CNG, z toho 1,1 miliónu aut jezdí v Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám