Hlavní obsah

Čína se loni stala největším automobilovým trhem světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína v loňském roce vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Celkový prodej motorových vozidel v Číně se loni podle oficiálních údajů díky vládním opatřením na podporu poptávky zvýšil o 46 procent na rekordních 13,6 miliónu vozů. Oznámilo to v pondělí Čínské sdružení automobilových výrobců (CAAM).

Článek

V USA se loni prodalo 10,4 miliónů osobních a lehkých užitkových vozů, což bylo nejméně za 27 let. Čínský údaj zahrnuje i těžké nákladní automobily. Společnost Orient Securities však upozornila, že odbyt v Číně je vyšší než v USA i po odečtení zhruba 650 000 prodaných těžkých nákladních vozů.

Prodej samotných osobních automobilů se loni v Číně zvýšil o 53 procent na 10,3 miliónů vozů. V samotném prosinci prodej osobních automobilů vyskočil dokonce o 89 procent na 1,1 miliónů vozů. Analytici podle agentury Reuters očekávají, že v letošním roce prodej aut v Číně stoupne o zhruba deset procent.

Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně kompenzovat pokles prodeje na rozvinutých trzích. Největší americká automobilka General Motors již začátkem minulého týdne oznámila, že její prodej v Číně loni stoupl o 67 procent na 1,83 miliónů vozů. Největší evropský výrobce automobilů Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, loni zvýšil čínský prodej o 37 procent na 1,4 miliónů vozů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám