Hlavní obsah

Historie Opelu: první pásová výroba v Německu i průměrná auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá automobilka Opel zrovna neprožívá šťastné období. Její majitel americká GM ji chce prodat, kdo bude kupec ale není úplně jasné. Opel je jednou z nejstarších automobilek, jako první v Německu zavedla pásovou výrobu. Po celou dobu existence ale měla automobilka jeden velký problém, který se nedařilo překonat - průměrná auta, která ničím nevybočovala.

Foto: Sebastien Pirlet, Reuters

Článek

Společnost založil Němec Adam Opel (1837-1895) v roce 1862. Jejím původním výrobním programem byly šicí stroje, k nimž roku 1886 přibyla jízdní kola. S výrobou automobilů začala společnost v roce 1899. První vůz vlastní konstrukce firma představila na podzim 1902.

V roce 1924 zavedl Opel jako první německá automobilka pásový způsob výroby. V březnu 1929 se bratři Opelové, vnuci zakladatele společnosti, dohodli s americkou společností General Motors na prodeji většinového podílu ve firmě. V roce 1931 se koncern stal stoprocentním vlastníkem Opelu.

Fakta o automobilce Opel
Rok založení: 1862
Sídlo: Rüsselsheim (spolková země Hesensko)
Hlavní výrobní kapacity: Bochum, Eisenach, Kaiserslautern, Rüsselsheim (Německo), Gliwice (Polsko), Antverpy (Belgie), Zaragoza (Španělsko), Ellesmere Port, Luton (Velká Británie)
Hlavní vyráběné modely: Agila, Astra, Combo, Corsa, Insignia, Meriva, Movano, Vivaro, Zafira

Problém automobilů Opelu spočívá v jejich průměrnosti – modely od Opelu obvykle ničím nevynikají a prestiž značky Opel je ve srovnání s ostatními německými automobilkami menší.

Dva modely z nedávné historie Opelu nicméně stojí za vyzdvihnutí – Calibra, sportovní kupé s výkonným motorem a pak Speedster, sportovní auto, které vzniklo i díky spolupráci s britským Lotusem. Nyní by Opelu mohl zlepšit reputaci model Insignia, evropské auto roku a ve střední třídě plně konkurence chopný vůz (test najdete zde).

Foto: maž, Novinky

Opel Insignia kombi

Reklama

Související témata:

Související články

Prodej Opelu by se nemusel konat, připustila GM

Americká automobilka General Motors nevylučuje kolaps jednání o prodeji německé divize Opel a mohla by tuto divizi zachránit sama. V takovém případě by divize...

Výběr článků

Načítám