Hlavní obsah

General Motors přestane vyrábět Pontiac Vibe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detroit

Americký automobilový koncern General Motors přestane v srpnu vyrábět model Pontiac Vibe. Legendární značku postupně vyřadí ze své nabídky během příštího roku, uvedl GM v noci na dnešek. Koncern je v bankrotové ochraně před věřiteli a během státem financované restrukturalizace se vedle Pontiaku zbavuje také značek Hummer, Saab a Saturn.

Článek

Koncern se snaží omezit výrobní kapacity, aby odpovídaly situaci na trhu poté, co podíl aut z jeho nabídky v prodeji značně klesl. Restrukturalizace by měla skupině přinést také větší užitek z investic do reklamy.

Vibe je stejný vůz jako Toyota Matrix a v nabídce GM nebyl velkým hitem. V květnu jich koncern prodal 11 395, což představuje meziroční pokles o 35 procent. Výroba Vibe se zastaví v závodě v kalifornském Fremontu, který GM provozuje spolu s japonskou Toyotou.

GM ve zprávě uvedl, že jedná s Toyotou o jiném modelu pro kalifornský závod. Ten pod názvem New United Motor Manufacturing Inc. vyrábí také Toyotu Corolla a malý pickup Tacoma. Ty bude Toyota vyrábět v podniku dál.

Přes ukončení výroby Vibe GM ze společného podniku s Toyotou neodchází. Partneři nyní jednají o tom, čím výrobu Vibe nahradit. "Pro nás to po 25 let bylo určitě velmi lukrativní partnerství," citovala mluvčího Pontiaku agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám