Hlavní obsah

Toyota postaví továrnu na levné automobily v Indii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Japonská automobilka Toyota Motor investuje 340 miliónů dolarů (5,4 miliardy Kč) do výstavby indické továrny na výrobu levných malých automobilů. Reaguje tak na stoupající poptávku na rozvojových trzích.

Foto: Jan Čech, Novinky

Nová Toyota iQ

Článek

Nová indická továrna pomůže Toyotě v boji s konkurencí, například s místní automobilkou Tata Motors. Ta již začátkem roku představila nejlevnější automobil světa Nano, který by se měl prodávat za pouhých 2500 dolarů (necelých 40 000 Kč).

Analytici předpokládají, že ceny automobilů z indické továrny Toyoty se budou pohybovat zhruba od 700 000 do 800 000 jenů (tedy 108 000 až 124 000 korun). "Nebude to přímá konkurence pro lidové vozítko firmy Tata Motors s cenou 2500 dolarů, ačkoli Toyota by mohla v budoucnosti přejít na levnější automobily s využitím technologických dovedností divize Daihatsu," řekl analytik Jasuaki Iwamoto. Daihatsu se specializuje na malé automobily a užitková vozidla. Nová továrna Toyoty v Indii zahájí provoz v roce 2010 s počáteční kapacitou 100 000 vozů ročně.

Toyota loni vystřídala amerického konkurenta General Motors na postu největší světové automobilky podle objemu výroby. Z hlediska objemu prodeje si nicméně společnost GM prvenství těsně udržela.

V letošním roce plánuje Toyota zvýšit prodej na zhruba 9,85 miliónu vozů z loňských 9,37 miliónu. Výkonný viceprezident Tokuiči Uraniši však minulý měsíc varoval, že automobilka by tohoto cíle nemusela dosáhnout kvůli známkám zpomalení prodeje ve Spojených státech a Evropě.

Reklama

Související témata:

Související články

V USA klesají prodeje nových automobilů

Pokles amerického automobilového trhu pod vlivem drahého benzínu a obav z recese se v březnu dále prohloubil. Prodej osobních a lehkých užitkových vozů...

Alkokára: vyzkoušejte si řízení v opilosti

Chcete si bezpečně otestovat, jaké účinky má řízení pod vlivem alkoholu? V rámci roadshow Toyoty a Českého červeného kříže si to můžete vyzkoušet. Zajímavostí...

Výběr článků

Načítám