Hlavní obsah

Fiat uvažuje o přesunutí výroby Alfy Romeo do USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Italská automobilka Fiat zvažuje přesun výroby osobních vozů Alfa Romeo a nákladních vozů Iveco do Spojených států a v současnosti jedná s americkými automobilkami o možnostech výroby v jejich místních závodech. Uvedl to generální ředitel automobilky Sergio Marchionne.

Článek

Tento krok by znamenal návrat značky Alfa Romeo do Spojených států. Fiat ukončil prodej své luxusní značky v zemi v roce 1995. Přinesl by také Fiatu značné úspory v době, kdy se většina evropských automobilek potýká s růstem eura vůči dolaru.

"Vždy jsem zastával názor, že musíme vyrábět v Americe," uvedl Marchionne v rozhovoru. Dodal také, že výroba vozů Alfa Romeo by v Severní Americe mohla začít v roce 2011 nebo 2012. Fiat již podle něj jedná s předními detroitskými automobilkami o možnosti výroby v jejich amerických továrnách.

Fiat se podle Marchionneho bude také snažit začít znovu vyrábět v USA nákladní vozy Iveco. Na americkém trhu by se mohla také objevit nová verze legendárního modelu Fiat 500, který již posbíral spoustu ocenění mezi novináři i spotřebiteli, včetně novinářského ocenění evropské auto roku 2008.

Fiat se před několika lety kvůli ztrátovosti automobilových aktivit ocitl v krizi. Marchionne proto přikročil ke snižování nákladů a uzavírání spojenectví s ostatními automobilkami. Tím se mu podařilo vrátit tyto aktivity k zisku. V loňském roce se provozní zisk automobilky bez zahrnutí mimořádných položek zvýšil téměř o dvě třetiny na rekordních 3,2 miliardy eur (81,5 miliardy Kč). Fiat vlastní značku Alfa Romeo od roku 1986.

General Motors vlastnil až do roku 2005 podíl ve Fiatu. Poté se však vzdal opce na nákup italské automobilky, zaplatil jí za to pokutu dvě miliardy dolarů a svého podílu se vzdal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám