Hlavní obsah

Novojičínská policie bude zabavovat auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez auta mohou nakonec skončit na Novojičínsku řidiči, kteří opakovaně za volant usednou opilí, bez řidičského průkazu či po vyslovení soudního zákazu řízení. Novojičínská policie se rozhodla zpřísnit postihy těmto lidem. Na základě spolupráce se státním zastupitelstvím bude vozy recidivistům zabavovat.

Článek

Soud nakonec může rozhodnout o definitivním propadnutí věci.

"Případů, kdy opakovaně někoho přistihneme za volantem třeba opilého a on už má vyslovený zákaz řízení, přibývá. Proto jsme se rozhodli zpřísnit postih těchto recidivistů," řekla mluvčí novojičínské policie Miroslava Michálková Šálková.

Dodala, že v současné době se toto potrestání může týkat 21 motoristů, kteří už byli přistiženi dvakrát. Devět z nich dokonce třikrát a jeden motorista v evidenci policie skončil dokonce hned pětkrát za sebou.

Auto může propadnout státu

"Zabavení vozu budeme navrhovat, pokud bylo použito při spáchání trestného činu a pachatel je zároveň jeho majitel," vysvětlila Michálková Šálková. Dodala, že policisté tak mohou učinit na základě rozhodnutí státního zástupce. V některých případech jej ale nepotřebují a státní zástupce může rozhodnout dodatečně.

"Jde o případy, kdy by hrozilo, že řidič bude pokračovat v jízdě," uvedla. U policie pak auto zůstane až do nařízeného soudního procesu. V něm může soudce rozhodnout o navrácení auta majiteli, ale také o jeho definitivním propadnutí státu.

Podobně už postupuje i policie na Vyškovsku a Mělnicku. Už dva automobily zabavili například vyškovští policisté. Ve středu přistihli za volantem dvaačtyřicetiletého muže, který řídil i přesto, že mu to správní orgán městského úřadu do října zakázal. "Muži jsme zadrželi řidičský průkaz, který správnímu orgánu neodevzdal. Aby nemohl pokračovat v jízdě, policisté mu zajistili i osobní vozidlo," řekl mluvčí vyškovské policie Alois Gryc. Dodal, že muž navíc může ve vězení strávit až rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám