Hlavní obsah

Výzkum: polovina lidí neví, že zimní pneumatiky nejsou povinné

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost GoodYear si nechala udělat průzkum, ve kterém se snažila zjistit, jak jsou na tom čeští řidiči se znalostí problematiky zimních pneumatik. Výsledky jsou dost překvapivé. Například celých 29,2 % lidí si myslí, že zimní pneumatiky jsou zákonem dané jako povinné.

Článek

Dalších 20,2 % si pak myslí, že jsou povinné v některých oblastech a jen 50,6 % odpovědělo správně, tedy že zákon tuto problematiku neupravuje.

Ovšem 530 respondentů (54,2 % mužů a 45,8 % žen ze všech oblastí ČR) dostalo otázek mnohem více. Ta základní zněla, zdali daný řidič používá zimní pneumatiky, či nikoliv.

Průzkum ukázal, že se zimními pneumatikami jezdí 70,9 % řidičů, přičemž podle očekávání nejvíce řidičů mění letní pneumatiky za zimní v horských oblastech (80,4 %), oproti metropoli a větším městům, kde zimní pneumatiky využívá 68,1 %. Zajímavé je, že není příliš podstatné, zda se jedná o ženu, či o muže, neboť přibližně stejné procento žen (71,6 %) jako mužů (70,4 %) používá zimní pneumatiky.

Podíl používání zimních pneumatik podle místa bydliště
BydlištěAno, používá%Ne nepoužívá%
Metropole a větší města18168,18531,9
Menší města a obce10969,44830,6
Horské oblasti8680,42119,6

Velký vliv však má věk řidičů - zatímco ve věkové skupině 18−30 let jezdí se zimními pneumatikami jen 53,7 % respondentů, mezi řidiči nad 56 let už je to 83,3 %.

Jak je to v Evropě?
V některých státech Evropy je zavedená povinnost používat zimní pneumatiky, většinou v období od 15. listopadu do 15. dubna. K nim se řadí například, Finsko, Švédsko, Estonsko, Lotyško, Litva či Slovinsko. V Rakousku je povinnost mít zimní pneumatiky jen v některých oblastech. Velmi dobře vyřešili situaci v Německu. Zde zákon nepřikazuje přímo zimní pneumatiky, ale říká, že řidič je povinen v případě zhoršených klimatických podmínek přizpůsobit technický stav vozidla. Není zde tedy daný pevný termín, způsobit však havárii na sněhu v letních pneumatikách se nevyplácí.

Důvody, proč řidiči nepoužívají zimní pneumatiky, jsou následující - 39 % jich říká, že v zimě nejezdí, 28,5 % se obhajuje tím, že jezdí jen ve městě, 16,9 % tvrdí, že zimní pneumatiky jsou příliš drahé (ve skutečnosti zimní pneumatiky stojí o 5 - 15 % více), 10,4 % má jiný důvod a 5,2 % se domnívá, že jezdí opatrně.

O technice pneumatik víme málo

V oblasti vědomostí o zimních pneumatikách projevují čeští řidiči většinou neznalost. Správnou odpověď, kdy by se měly zimní pneumatiky používat (pokud teploty pravidelně klesají pod 7° C), uvedlo jen 19,2 % řidičů. Přitom podle 38,9 % respondentů by se zimní pneumatiky měly používat po celé období od listopadu do dubna, 18,3 % dotazovaných by je zvolilo pouze při jízdě do horských oblastí, 13,2 % při teplotách pravidelně klesajících pod 0 °C a 10,4 % jen v případě, že je na vozovce sníh nebo led.

Stejně tak na otázku, čím se liší zimní pneumatiky od letních, správně odpovědělo jen 22,3 % řidičů (má vysoký počet záběrových lamel). U této otázky byla zaznamenána špatná odpověď s největším výskytem, protože téměř 62 % respondentů odpovědělo, že zimní pneumatika je z tvrdší směsi než pneumatika letní.

Opak je přitom pravdou - zimní pneumatika je z měkčí směsi než letní, a to z toho důvodu, aby poskytovala vyšší přilnavost i za velmi nízkých teplot, kdy laicky řečeno dohází k tuhnutí letní běhounové směsi.

Anketa

Používáte zimní pneumatiky?
Ano, každou zimu
89,3 %
Ano, ale jen když je tuhá zima
2 %
Jen výjimečně
0,9 %
Ne, nepoužívám
7,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5212 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám