Hlavní obsah

V okruhovém seriálu WTCC se bude jezdit na bioethanol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od roku 2009 budou všechny automobily závodící ve světovém poháru FIA World Touring Car Championship (WTCC) jezdit na ekologické palivo bioethanol. Usnesla se na tom rada šampionátu.

Článek

Na použití biopaliva se shodla jak rada z FIA, tak i výrobci a provozovatelé závodních automobilů. Ekologický přínos nemá být ani tak u konkrétních závodních strojů, ale především u sériových modelů, které budou profitovat z vývoje a poznatků jednotlivých týmů.

Závody WTCC se i přes poměrně malou historii (jezdí se zatím jen tři roky) staly velmi populární. Podle výsledků FIA se staly třetím nejsledovanějším závodním kláním v Evropě, hned za Formulí 1 a světovým šampionátem v rallye.

Nastupuje v něm několik značek, jako je BMW, Alfa Romeo, Chevrolet či Seat, ale řada by se v budoucnu měla rozrůstat. Pro závody WTCC mají automobily několik omezení. Maximální objem motoru je dán dvěma litry, nejsou povoleny i jinak tradiční součásti sériových modelů, jako je variabilní časování ventilů, variabilní sací potrubí, ABS či trakční kontrola.

Reklama

Výběr článků

Načítám