Hlavní obsah

To je fofr - TVR za dva týdny dvakrát prodáno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připomíná to české finanční přesuny při privatizaci. Nikdo dnes už více-méně neví, kdo vlastní značku TVR, kdo její výrobní kapacity, kdo práva na jméno a logo. Jenže, co je na tom nejzajímavější, jsou přesuny majitelů.

Článek

TVR před několika lety ohlásila finanční problémy. I když její vozy byly ikonou sportovních vozů s britskou krví, nákladná výroba a malé prodeje nakonec přivedly majitele k nutnému kroku - prodat značku. Koupil jí za 15 miliónů liber ruský miliardář Nikolaj Smolenski.

Ten měl s automobily velké plány. Za jeho "vlády" představila značka model Sagaris. Jenže se ukázalo, že smělé plány nejsou podpořeny dostatečným marketingem a TVR ohlásila úpadek. Stalo se to těsně potom, co Smolenski oznámil stěhování firmy ze starých nevyhovujících prostor v Blackpoolu. [celá zpráva] A opět tady byly spekulace o dalším stěhování značky, tentokrát do Itálie. Podle zpráv bylo v plánu vyrábět auta u firmy Bertone, motory a převodovky stále v Blackpoolu [celá zpráva]. Jenže...

Do svidanija Smolenski

Jenže to všechno byly jen plány a nic z toho se neuskutečnilo. Stačilo čtrnáct dní a Smolenski prodává značku TVR firmě PKF Partners. Komu vlastně patří firma? Jak to tak vypadalo, tak Smolenski koupil sice firmu, ale ne práva na značku. Tak co vlastně prodal novým vlastníkům.

Je to týden, co TVR vyslala do světa zprávu - máme nového majitele. A kdo jím může být, než Nikolaj Smolenski! Tentokrát firmu (značku?) koupil od PKF Partners za dva milióny liber. O této radostné události jsme raději nepsali, protože na celém obchodu bylo podezřelé, že nikdo vlastně netušil, kterou část TVR Smolenski vlastně koupil.

Good bye Smolenski

Jenže sedm dní uběhlo a podivné transakce pokračují. Ruský magnát prodává za zatím nezveřejněnou částku TVR americkým investorům Adamu Burdetteovi a Jean-Michelovi Santacreuovi. Ti prohlašují, že již nyní by mohli v USA prodat dva tisíce vozů TVR a právě tamní trh by se měl stát hlavním odbytištěm.

Jenže kdo jsou tito dva podnikatelé (vlastní firmu Evolution Imports zabývající se dovozem výkonných modelů značek Honda, Mitsubishi a Subaru) a kde vzali peníze na koupi značky? Jejich plány podezřele připomínají ty předchozí - přesunout výrobu jinam, nabídnout inovované modely a nabídnout vozy movitým zákazníkům v USA. Takže uvidíme, jestli se za týden třeba zase neobjeví zprávy, že TVR koupil ugandsko-čínský konglomerát pro výrobu jídla pro psy a TVR bude vyrábět konzervy. Možné je tady už asi všechno.

Reklama

Související témata:

Související články

TVR se stěhuje do Itálie

Britský výrobce sportovních automobilů TVR se stěhuje. Jenže ne tak, jak předesílal ještě na konci července, ale rovnou do Itálie. V Blackpoolu...

Výběr článků

Načítám