Hlavní obsah

Bývalý šéf VW přiznal uplácení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Úplatkářská kauza automobilky Volkswagen pokračuje a díky soudu s bývalým personálním ředitelem automobilky Volkswagen Peterem Hartzem vyplouvají na povrch nová zjištění. Právě Hartz totiž přiznal žalované skutky včetně podplácení šéfa vlivné zaměstnanecké rady Klause Volkerta.

Článek

Tento vůbec první soudní proces s manažerskými špičkami koncernu Volkswagen má velkou provázanost na německou politiku. Pětašedesátiletý Hartz totiž v minulosti proslul jako špičkový manažer a poradce exkancléře Gerharda Schrödera pro tvrdé reformy pracovního trhu, jež i přes určité zředění fungují dodnes. Navíc změny, které nabízel Hartz vládě, koncernu a zaměstnancům byly přímo spojeny s úplatkářskou aférou nejvyšších odborových předáků.

Skandál předloni odstartovalo odhalení, že personální šéf dceřiné Škody Auto Helmuth Schuster a manažer VW Klaus-Joachim Gebauer žádali úplatky za zakázky a cestou nastrčených firem převáděli peníze na svá vlastní konta. Pak se dospělo i k delikátním odhalením návštěv nevěstinců a zábavných cest na útraty VW.

Za žalované skutky může Hartz dostat až pět let vězení. Právníci ale soudí, že vyvázne s podmínkou. Už i proto, že se neobohacoval. Hartz údajně cítí velký stud. Aby zabránil před soudem přetřásání špinavých historek o zábavě s prostitutkami na útraty koncernu, dohodli se advokáti se státními žalobci na tom, že ze žaloby nevěstince vyjmuli. Za to Hartz slíbil, že objasní fungování korupce a přizná se. Před soudní budovou dnes demonstrovalo několik osob, které žádaly tvrdé potrestání.

Podplácel šéfa zaměstnanecké rady i jeho milenku

Hartz je žalován za 44 případů zpronevěry. Přiznáním si ušetřil trapná vystoupení pochybných svědkyň, ale i vleklý proces. Líčení bylo stanoveno na pouhé dva jednací dny a 25. ledna by soud měl vynést rozsudek.

Dohoda s prokuraturou také ukazuje, kde spočívá jádro skandálu VW, a to v kuriózním kupování vlivné podnikové rady. Jinými slovy ve vyřazování těch, kdo o chodu koncernu spolurozhodovali jménem zaměstnanců.

Podle žaloby Hartz podplácel v letech 1994 až 2005 šéfa zaměstnanecké rady, taktéž trestně stíhaného, Klause Volkerta, který postupně inkasoval 1,95 milionu eur (55 milionů korun). Dalšími 400.000 eury si přilepšila Volkertova brazilská milenka. K realizaci plateb Hartz využil tehdejšího personálního manažera Gebauera.

Hartz je otcem čtyřdenního pracovního týdne

Proces s Hartzem je jen úvodem právní dohry koncernového skandálu. Vyšetřovatelé si vzali na mušku 14 obviněných, mezi nimiž nedávno uvízl také sociálnědemokratický poslanec Hans-Jürgen Uhl. Také on se mimo jiné účastnil erotických dýchánků na útraty VW.

Právně a politicky zajímavé není ani tak žalování Hartze za zpronevěry, nýbrž za zvýhodňování špiček podnikové rady. V německé justiční praxi to zatím nemá obdoby.

Korupci odborářů umožnila přezaměstnanost v koncernu na počátku 90. let, kdy tehdejší nový šéf VW Piëch hledal řešení. Nabídl mu ho Hartz, jenž vymyslel s Volkertem zavedení čtyřdenního pracovního týdne. Požehnání rady dostal mimo jiné i sporný nákup luxusních značek Bugatti a Lamborghini.

Z tohoto modelu měli podle médií užitek všichni: podnik, který nekontrolovali zaměstnanci, podniková rada, zaměstnanci sami a také politika. Tu představoval velký akcionář - německá země Dolní Sasko, kterou v dozorčí radě tehdy zastupoval pozdější kancléř Schröder.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám