Hlavní obsah

Osteoartróza umí potrápit i vašeho psího miláčka

Stejně jako lidé, i psi se často potýkají s bolestivým onemocněním kloubů.Osteoartróza postihuje přibližně každého pátého psa bez ohledu na věk a plemeno. Ovšem platí, že u velkých plemen a starších psů je výskyt přece jen častější. Zatímco člověk si na kruté bolesti postěžuje, zvíře je snáší mlčky. Což ovšem neznamená, že by trpělo méně.

Článek

"Dá se říci, že osteoartróza, tedy onemocnění pohybového aparátu, je jednou z nejčastějších příčin bolesti u psů," říká MVDr. Jiří Beránek, privátní veterinární lékař specializující se na péči o psy seniory. "Protože zvířata, a tedy i psi, bolest instinktivně skrývají, nemusí se projevit vždy rovnou kulháním. Pokud zvíře začne kulhat, je bolest už opravdu velmi intenzivní. Příznaky osteoartrózy se projevují zejména při přechodu z klidového režimu k aktivnímu pohybu," dodává Beránek.

Všímejte si svého psa: zdvihá se po odpočinku ve svém pelíšku hůře než dřív? Pokud ano, věnujte pozornost i dalším možným projevům osteoartrózy. Může se stát, že váš mazlíček  špatně chodí po schodech a ačkoli miluje vaše společné projížďky autem, není schopen do vozu vyskočit. Důvod je jednoduchý. Prostě ho bolí klouby. "Při vyšetření pacientů s poruchami pohybového aparátu se vždy ptám majitelů na bolestivost pacienta. Často odpovídají: ,Asi ho to nebolí, vždyť nenaříká. nebo ,Není to nic závažného, protože kulhá jen občas´. To jsou zcela pomýlené představy," podílí se o své zkušenosti MVDr. Lukáš Duchek, majitel veterinární nemocnice. "Pokud pes naříká bolestí, je již jeho bolest velmi silná a prudká. Občasné kulhání je pro osteoartrózu dokonce typické, např. v závislosti na počasí. Je tedy třeba věnovat pozornost i drobným změnám v pohyblivosti a aktivitě psa," dodává Duchek.

Jde to, ale dře to

A zase jedno srovnání s člověkem - když nás něco bolí, jsme méně aktivní. Stejně tak pes. Proto dalším alarmujícím zjištěním by pro vás mělo být, když váš psí kamarád náhle vyžaduje méně pohybu. Když dříve aktivní zvíře, kterého bylo všude plno, špatně snáší dlouhé procházky a jeho aktivita se celkově snižuje. Typická situace: zatímco v týdnu chodíte se svým chlupatým přítelem jen na krátké procházky, o víkendu mu vše vynahradíte a vydáte se s ním na pořádnou túru. Pondělní ráno je pak pro pejska spojené s pracným rozhýbáním postiženého pohybového aparátu. Jak se říká - jde to, ale dře to. A bolí to, dodáváme my.

Utrápené klouby

Stejně jako nemocný člověk, i pes, který trpí bolestmi, kulhá a hůře se pohybuje, mění své chování. Už to není ten bezstarostný kamarád do nepohody, který Vás vždy radostně vítá. Společně strávený čas, který byl pro psa a jeho pána tím nejkrásnějším okamžikem celého dne, najednou ztrácí na kvalitě, na půvabu. Někteří lidé, když vidí, že s jejich zvířetem není něco v pořádku, "vylepšují" mu život podáváním pamlsků. Výsledky jsou zlé - zvíře tloustne a jeho už tak těžce zkoušené klouby dostávají zabrat ještě víc.

Účinná pomoc

A přitom k takovým koncům vůbec nemusí dojít! Stačí, když budete svému zvířeti věnovat dostatek pozornosti, abyste včas rozeznali příznaky osteoartrózy, a co nejdříve vyhledali odbornou pomoc. "Rozhodně se nepokoušejte léčit zvíře humánními léky, které předepsal lékař vám nebo vaší babičce - ano, i tak postupují někteří majitelé psů! To, že se opravdu jedná o osteoatrózu, je nutné potvrdit," dodává MVDr. Beránek. Navíc, péče o psa s osteoartrózou by měla být komplexní. Navštivte proto se svým psím přítelem veterináře, který zvíře vyšetří a doporučí vhodnou léčbu. A udělejte to rychle - čím dříve začnete proti osteoartróze účinně bojovat, tím lepší účinky bude léčba mít. Nenechte svého psa trpět zbytečně. Váš pes se chce radovat ze života a z pohybu. A nejlépe společně s vámi!     

Více informací na www.bolestpsu.cz .

Reklama

Související témata:

Související články

Canisterapie pomáhá jak dospělým tak dětem

Canisterapií se rozumí léčebný kontakt psa a člověka. Pes už svou přítomností dokáže vyvolat dobrou náladu všude tam, kde je jí nedostatek. Toho využívají...

Cukrovka trápí i domácí mazlíčky

Cukrovka (latinsky diabetes mellitus) není onemocněním pouze lidské populace. Postihuje i naše čtyřnohé domácí přátele. U zvířat je nejčastějším hormonálním...

Výběr článků

Načítám