Hlavní obsah

Lupénkou trpí každý padesátý Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice trpí psoriázou neboli lupénkou 200 000 lidí. Onemocnění se projevuje v mnoha různých formách. Tři čtvrtiny pacientů má mírnější formu a pět až 10 procent má vysoce závažnou formu lupénky. Dlouhodobá léčba vyvolává různé komplikace, a proto ji lékaři musí vždy na určitou dobu přerušit. Existuje i moderní biologická léčba lupénky. V Česku je k dispozici od loňského léta.

Článek

Psoiráza je neinfekční, chronické a zatím nevyléčitelné onemocnění kůže. Může se objevit jen na některých místech například na kolenech, loktech, na temeni hlavy, za ušima, okolí pupku a na genitáliích nebo na celém těle. U pěti až 20 procentech nemocných způsobuje záněty kloubů, otoky a může klouby poškodit.

Kromě tělesných projevů může mít až zničující vliv na kvalitu života nemocného, který často tráví mazáním různých mastí nebo dalšími terapiemi hodinu, dvě i více denně, znevýhodňuje jej společensky i na trhu práce. Někteří pacienti ze zoufalství uvažují i o sebevraždě. Biologická léčba je účinná, je dlouhodobě bezpečná a umožňuje pacientům život srovnatelný s životem zdravé populace.

Nikdo nezná přesnou příčinu vzniku lupénky, ale značnou roli hraje dědičnost. Většina výzkumu se přiklání k tomu, že se nějakým způsobem spustí imunitní systém, který místo, aby chránil organismus před cizími vlivy, začne napadat kožní buňky a výrazně zrychlí jejich regeneraci. Přebytečné buňky vytvářejí na povrchu kůže červená, šupinatá a zanícená místa.

Lupénka se většinou poprvé objeví ve věku kolem 20 nebo 50 let. V desetině případů projevuje již v dětství.

Světový den lupénky se uskuteční 29. října. Jeho vyhlašovatelé chtějí dát lidem s psoriázou na vědomí, že nejsou sami, a zvýšit povědomí společnosti o této nepříjemné chorobě. Chtějí také apelovat na systémy zdravotní péče, aby umožnili pacientům přístup k adekvátní léčbě.

Reklama

Související témata:

Související články

Lupénku lze léčit, ne vyléčit

Psoriáza (lupénka) je velmi staré onemocnění, zmínky o něm najdeme již v egyptských papyrech. Jedná se o chronickou zánětlivou chorobu, kterou zatím neumíme...

Lupénka nemá ráda stres

Je velmi obtížné vyrovnat se s onemocněním, které zatím není vyléčitelné. Daleko horší ale je, že známky choroby jsou vidět. To postiženého značně handicapuje....

Biologické léky zásadně mění léčbu lupénky

V České republice se od loňského roku používají k léčbě těžkých forem psoriázy neboli lupénky moderní biologické léky. Jsou alternativou pro pacienty, u nichž...

Výběr článků

Načítám