Hlavní obsah

Zázvor a papričky léčí nebo zpomalují rakovinu

Zázvor a chilli papričky údajně dokážou léčit nebo zpomalit některé druhy rakoviny. Zázvor zabírá především na rakovinové buňky ve vaječnících a papričky na rakovinu slinivky. Vyplývá to z výzkumu amerických vědců, jehož závěry jen potvrzují domněnky mnoha lékařů, že i nejrůznější všeobecně rozšířené pochutiny mohou zabránit zhoubnému bujení nebo je alespoň zpomalit.

Článek

K užití zázvoru a pálivých papriček v praxi je však ještě daleko. Vědci zatím zkoumali jejich vliv pouze v laboratorních podmínkách. Prášek z namletého zázvoru se ale velmi osvědčil a na rakovinné buňky vyzrál hned dvěma způsoby. Buňka se buď zničila sama, takzvaným procesem apoptosis (proces který naprogramuje buněčnou smrt), nebo se buňky "požraly" navzájem, což lékaři nazývají autofagií.

"U většiny pacientek, kterým se nemoc vrátila navzdory chemoterapii, jsou rakovinové buňky odolnější a nelze je jen tak zničit. Pokud ale zázvor dokáže vyvolat autofagii, mohlo by být jeho použití alternativou k chemoterapii," uvedla Rebecca Liuová z výzkumného ústavu při Michiganské univerzitě. Rakovina vaječníků v USA ročně zabije 16 000 Američanek z 22 000, u kterých se nemoc projeví. Podle Jennifer Rhodeové, která se na výzkumu rovněž podílela, se vědcům podařilo prokázat, že léčba zázvorem je alespoň v laboratoři úspěšnější než klasická chemoterapie na bázi platiny.

Zázvor však není jedinou pochutinou, která by mohla být v budoucnu nápomocna při bolestné a velmi nebezpečné léčbě. Dobré výsledky vykazuje i užití capsaicinu, který způsobuje pálivost chilli papriček. "Capsaicin v buňkách odstartuje sebezničující proces a výrazně zmenší celý nádor," tvrdí Sanjay Srivastava z lékařské fakulty Pittsburghské univerzity. Podle něj navíc tato látka zabíjí pouze rakovinové buňky a normálních buněk si "nevšímá". Rakovina slinivky patří k jedněm z nejnebezpečnějších nemocí a zabíjí drtivou většinu pacientů. Jen letos bude podle odhadů objevena u 32 000 obyvatel Spojených států. Nemoc však přežije zhruba tisícovka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám