Hlavní obsah

Hormony, které řídí metabolismus a ovlivňují většinu tkání a orgánů v těle

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hormony štítné žlázy (tyroxin známý jako T4 a trijodotyronin – T3) mají řadu funkcí a ovlivňují prakticky všechny tkáně a orgány lidského těla od nitroděložního vývoje až do konce života.

Foto: Profimedia.cz

Když štítná žláza nevytváří správné množství hormonů, objevují se první obtíže.

Článek

Když štítná žláza nevytváří správné množství hormonů, objevují se první obtíže. Jestliže je štítná žláza málo aktivní, pak produkuje také méně hormonů, a to vede ke stavu, který se nazývá hypotyreóza. Lidé s hypotyreózou využívají energii pomaleji a jejich metabolismus je také zpomalený.

Je-li štítná žláza příliš aktivní, pak uvolňuje do krevního oběhu příliš mnoho hormonů, a to vede ke stavu, který se nazývá hypertyreóza. Tento stav metabolismus zrychluje.

Hlavní účinky hormonů štítné žlázy
Jsou důležité pro vývoj a diferenciace (rozrůznění) tkání a orgánů, mají zásadní vliv na vývoj centrálního nervového systému.
Ovlivňují energetický metabolismus, zvyšují bazální metabolismus, zvyšují spotřebu kyslíku ve tkáních a zvyšují tvorbu tepla v lidském organismu.
Ovlivňují kardiovaskulární systém, zvyšují tepovou frekvenci, zvyšují dráždivost srdečního svalu, zvyšují spotřebu kyslíku srdečním svalem.
Působí na dechové centrum tak, že udržují jeho aktivitu a zvyšují jeho reakci na změny vnitřního prostředí, především na nedostatek kyslíku a nadbytek kysličníku uhličitého.
Ovlivňují činnost svalstva, zrychlují jeho reaktivitu a rychlost kontrakce (stažení).
Působí na tvorbu krevních buněk tak, že zvyšují tvorbu hormonu erytropoetinu, který stimuluje tvorbu červených krvinek.
Ovlivňují další tkáně a orgány, jako například metabolismus kostí nebo funkci ostatních žláz s vnitřní sekrecí.

Správná funkce štítné žlázy je důležitá od nitroděložního vývoje až po pozdní věk a v určitých životních etapách je její význam zcela klíčový.

Před narozením

Vývoj a chování dítěte ovlivňuje už před jeho narozením správná funkce štítné žlázy matky v těhotenství. Plod nejprve využívá štítnou žlázu matky, teprve později se mu vytvoří vlastní, která je zásobována tělem matky.

Pro správný vývoj mozkových struktur dítěte je nezbytné, aby maminka měla dostatek hormonů štítné žlázy, ale i jódu.

Rané dětství

Novorozenci jsou testováni na vrozenou poruchu štítné žlázy hned po narození v porodnici odběrem krve. I po narození je důležitý přísun jódu, a proto se doporučuje kojícím maminkám užívat vitaminy s jódem nebo jód samotný. Jód je nadále nezbytný k tvorbě hormonů důležitých pro vývoj mozku. Při jeho nedostatku mohou později nastat poruchy psychiky, pozornosti, soustředění, přizpůsobivosti apod.

Puberta

Období puberty, kdy by měl být hormonální systém už poměrně komplexní, ukáže, jak funguje soustava žláz s vnitřní sekrecí. Pokud puberta nenastoupí v obvyklém období mezi 12. a 15. rokem věku (například se u dívek nedostaví menstruace), není něco v pořádku.

Může to být jeden z příznaků onemocnění štítné žlázy a důvod ke konzultaci s praktickým lékařem, který nechá k odhalení případné poruchy funkce štítné žlázy stanovit hladinu TSH.

První těhotenství

Dostatek hormonů štítné žlázy má vliv už na otěhotnění, protože snížená činnost štítné žlázy může bránit ovulaci (vyplavení vajíčka) nebo vést k poruše až zástavě menstruace jako takové.

Menopauza

Záludnost menopauzy spočívá mimo jiné v tom, že se její příznaky překrývají s příznaky poruch funkce štítné žlázy, kterým se tím pádem nevěnuje patřičná pozornost. Únava, depresivní nálady a přibírání na váze mohou souviset s onemocněním štítné žlázy a vhodnou léčbou se jich lze snadno zbavit.

Odchod do důchodu

S přibývajícím věkem přicházejí také různé nemoci, kvůli nimž se snadno přehlédnou příznaky poruch štítné žlázy.

Reklama

Související témata:

Související články

Štítná žláza ovlivňuje tělo i mysl

Hormony, které produkuje štítná žláza, zasahují do všech metabolických dějů a významně ovlivňují všechny orgány v těle, i mysl.

Výběr článků

Načítám