Hlavní obsah

Čerstvé klíčky posilují imunitu a pomáhají v boji s civilizačními chorobami

Novinky, Dana Sokolová

Příznivé účinky čerstvých klíčků jsou známé již z dob staré Číny a Egypta. Ukrývají v sobě vysoký obsah vitamínů, minerálů, antioxidantů i proteinů. Už po dvou hodinách klíčení se v semínku zvyšuje obsah vitamínů a balastních látek o 50 až 200 %. Čerstvé klíčky tak přispívají nejen ke správné funkci orgánů, ale mají značné preventivní, léčivé i regenerační účinky.

Foto: Profimedia.cz

Klíčky ředkvičky

Článek

Salátové klíčky zabezpečují příjem velkého množství čisté energie. Samotné semínko má totiž dostatek sil, aby bylo schopno samo ze sebe, jen za pomoci příznivých vlivů prostředí, vyplodit novou rostlinku.

Klíčením se maximalizuje využitelnost minerálů a stopových prvků rostliny. Vytvářejí se tak enzymy, které jsou důležité pro stavbu a správné fungování lidského organismu.

Léčivé účinky klíčků

Pravidelná konzumace čerstvých klíčků předně posiluje imunitu, která se pak snáze uchrání běžným infekcím. Zároveň lépe bojuje i se závažnějším onemocněním, proto mnozí odborníci klíčky doporučují při prevenci, ale i jako součást jídelníčku při léčbě onkologických onemocnění.

Malý klíček v sobě nese tolik prospěšných látek, že se o tom dospělé rostlině může jen zdát. Sníte-li lžíci salátových klíčků ředkvičky, zaplaví vás takový počet blahodárných sloučenin, jako byste spořádali přibližně 30 kusů běžných ředkviček z obchodu.

Není divu, že se čerstvé klíčky uplatňují při léčbě onemocnění cév, cukrovky či při poruchách metabolismu.

Foto: Profimedia.cz

Skvěle působí i při detoxikaci organismu. Jsou velmi lehce stravitelné, usnadňují vstřebávání bílkovin ze stravy, čímž zajišťují správné zažívání.

Pro vysoký obsah železa jsou klíčky též vhodné pro anemiky. Vitamín A pomáhá zmírňovat stárnutí buněk, jejich rohovatění a předcházet tak například šerosleposti. Pro lepší představu, brokolice jako salátový klíček obsahuje jedenáctkrát více vitamínu A než konvenční brokolice.

Navzdory všem těmto nesporným výhodám salátové klíčky stále ještě nepatří mezi běžné položky českého nákupního košíku. Přitom nejsou vůbec náročné na přípravu. Můžeme je použít samostatně na salát, nebo jen tak na chleba s lučinou.

Z vyklíčené cizrny je nejlepší humus, hrách se výborně hodí na pomazánky, naklíčená ředkvička nebo hořčicová semínka pak skvěle poslouží jako příloha ke grilovanému masu. Pokud nemáme čas na složité přípravy pokrmů z nich vyrobených, můžeme si mikrosalátky vychutnat se svým oblíbeným dresinkem.

Oblíbené klíčky

Alfalfa neboli vojtěška - je zázračnou rostlinou, která pro své velmi pozitivní vlastnosti byla po staletí využívána v boji proti stárnutí a k celkovému posílení imunitního systému. Čerstvé klíčky vojtěšky jsou velmi vhodné pro vegetariány, kteří se vyhýbají konzumaci živočišné stravy. Klíčky totiž obsahují až 40 procent bílkovin, což je mnohem více, než v sobě ukrývá hovězí maso, vejce či mléko.

Kromě toho si alfalfa drží prvenství mezi všemi klíčky díky obrovskému množství minerálních solí a vitamínů. Sklenice čerstvě naklíčených salátových klíčků vojtěšky obsahuje 5krát více vitamínu C než sklenice pomerančové šťávy.

Ředkvička - sníte-li lžíci čerstvých salátových klíčků ředkvičky, zaplaví vás takové množství zdravý prospěšných vitamínů a minerálů, jako byste spořádali přibližně 30 kusů běžných ředkviček z obchodu. Žádný div, že se čerstvé klíčky uplatňují při léčbě cukrovky, při poruchách metabolismu a onemocnění cév. Jsou skvělým pomocníkem při detoxikaci organismu.

Jsou velmi lehce stravitelné, nemusíte se tedy stresovat, že vám po nich bude těžko. Naopak, usnadňují vstřebávání bílkovin ze stravy, čímž zajišťují správné zažívání. Salátková ředkvička Happyeat má dokonce čtyřikrát více železa než špenát a až osmkrát více než červená paprika.

Mungo - stále více oblíbené mungo klíčky jsou velmi důležitou položkou thajské a vietnamské kuchyně. Jejich bezesporu nejdůležitějším historickým významem je to, že výhonky klíčků se staly jednou z prvních potravin pro původního pračlověka. Již v dřívějších dobách konzumace mungo klíčků dávala pralidem sílu k lovení a přežití v extrémních podmínkách.

Salátové mungo klíčky jsou bohatým zdrojem vitamínů A a B, které zajišťují jedinci velkou psychickou odolnost a silnou imunitu. Kromě jiného také obsahují vápník, železo, fosfor, draslík a hořčík, které vyrovnávají překyselení organismu. Naklíčené mungo mikrosalátky můžete jíst samotné či je přidat jednoduše do jídel. Pamatujte však, že čerstvé klíčky si zachovají nejvíce vitamínů v syrovém stavu.

Jak na klíčení

Pěstování salátových klíčků vyžaduje velké množství trpělivosti a určitý stupeň profesionality. Pro vaše zahradničení si připravte příslušenství na klíčení, které je k sehnání i na českém trhu. Vyzkoušejte například jednoduchou klíčící misku či lahev s odkapem, jež nejsou tak cenově náročné.

Klíčit můžete téměř cokoliv. Doporučujeme semínka čočky, brokolice, hořčice, rukoly, cizrny, munga apod.

„Hrst semínek propláchněte a vložte přes noc do klíčící nádoby s čerstvou vodou. Semínka během noci nabobtnají a získají vláhu ke klíčení. Doporučujeme vodu, ve které semínka první noc bobtnala, nevylévat. Během noci se do vody absorbuje velké množství živin, tedy je naprosto ideální k zalití květin. Pak už stačí dvakrát denně semínka propláchnout v klíčící láhvi a slít. Díky odkapové hraně odteče přebytečná voda.

Semínka již po prvním dni klíčení začínají vystrkovat klíčky, které jsou zásobárnou blahodárných vitamínů a živin. Klíčky jsou připraveny ke sklizni ve své nejlepší formě přibližně za 3 až 5 dní. Hotové klíčky slijte přes cedník a properte pod tekoucí studenou vodou. Proudem je zbavíte slupek, které na klíčku po semínkách zůstaly,” radí odborníci z Happyeat.

Foto: Profimedia.cz

Ten, kdo nemá trpělivost ani čas čekat, než se jim tento zázrak přírody plný zdraví a života vypěstuje, může si jej zakoupit ve větších hypermarketech. Klíčky se ke spotřebiteli dostanou hned druhý den po sklizni a lze je dnes sehnat i v biokvalitě.

Pokud nemáte speciální klíčící misku či lahev, nechte semínka přes noc nabobtnat v obyčejné zavařovací sklenici a pak je nasypte na vlhkou vatu a nechte vyklíčit.

„Dvakrát až třikrát denně je propláchněte, nebo postříkejte rozprašovačem, aby neuschla. Semínka musí být stále vlhká, ale nesmí stát ve vodě,” radí Eva Cikritová z JímeJinak a dodává:

„Další možností je semínka na den namočit ve skleněné lahvi (stačí lžíce), přes lahev dát gázu s gumičkou a druhý den vodu vylít a několikrát (minimálně ráno a večer) semínka propláchnout vodou. Lahev následně obrátit, vodu vylít, položit lahev na talíř s vařečkou tak, aby voda mohla odtékat a semínka nestála ve vodě. Semínka klíčí asi 3-4 dny, jakmile se začnou objevovat lístečky, je dobré dát propláchnutá a okapaná semínka ve sklenici do lednice a podle potřeby odebírat. Takto uskladněná vydrží i 14 dní.”

Reklama

Výběr článků

Načítám