Hlavní obsah

Cukr je návykový jako drogy a alkohol

Novinky, ema

Závislost na cukru je jedna z nejmodernějších závislostí dnešní doby. Vědci pomocí pokusu na myších zjistili, že je cukr doopravdy návykový. Lékaři a diabetologové proto varují před rostoucí závislostí na sladkém a říkají, „že je stejně nebezpečná jako drogy a alkohol“.

Foto: Profimedia.cz

Mnoho lidí se potýká s moderní závislostí dnešní doby. Se závislostí na sladkém.

Článek

Vědci manipulovali s potravou hlodavců, do které přidávali více nebo méně cukrů a poté pozorovali jejich chování. Jakmile cukry vysadili, myši projevovaly chování podobné drogové závislosti. Podle francouzských vědců krysy dokonce upřednostňovaly cukr před kokainem.

Cukr a jeho vliv na mozek

Výzkumy pomocí skenování lidského mozku zjistily, že pití některých druhů sladkých nápojů spouští v mozku centra, která vědci nazývají „centra odměny“.

Cukr je tedy potencionálně návykovou látkou, a čím více jej budeme konzumovat, tím více jej naše tělo bude požadovat, aby si doplnilo jeho nedostatek. „Na stejném principu fungují drogy i alkohol,“ varuje doktorka Sally Nortonová, odbornice na hubnutí pro Dailymail.

Moderní závislost

To také vysvětluje, proč mnoho lidí neustále bojuje s nadbytečnými kily. Tím, že jejich tělo stále vyžaduje neustálé doplňování cukru, aby uspokojilo receptory v mozku, dochází k přejídání (i záchvatovému), častokrát nezdravým a tučným jídlem.

Pokud tedy člověk neustále slídí po něčem sladkém, co by snědl, pravděpodobně za to může závislost na cukru.

Pozor na skrytý cukr

Jenomže na vině není jen přejídání sladkými dezerty. Za tuto moderní závislost mohou i dnešní potraviny a množství cukru v nich ukryté. Cukr se skrývá ve zpracovaných potravinách, ale i nápojích. To znamená jedno. I ti, kteří jej nevyhledávají, jej mnohdy i nevědomky konzumují (bílé pečivo, uzeniny apod.).

Denní doporučená dávka cukru je cca 60 gramů (cca 15 kostek cukru), ovšem jedna plechovka sladkého nápoje obsahuje 40 gramů cukru. Nebezpečí přílišné konzumace sladkých jídel a nápojů tedy tkví především v jeho přidaném množství v potravinách a nápojích.

Nadměrný příjem cukru se považuje pro lidské zdraví za velmi škodlivý, stejně jako například alkohol nebo tabák.

Cukr je ale nejen návykový, navíc je s ním spojena rostoucí míra obezity, diabetu 2. typu, kardiovaskulární problémy, vyšší kazivost zubů, a dokonce i některé druhy rakoviny.

Reklama

Výběr článků

Načítám