Hlavní obsah

Kryoterapie jako způsob léčby zánětů, deprese či obezity

Novinky, das

Extrémně chladný vzduch dopadá na receptory nervových vláken v pokožce. Ty předávají do mozku signál o mimořádné situaci ohrožující život. Okamžitou reakcí je spuštění celé řady mechanismů, které umožní nebezpečí úspěšně zvládnout. Mobilizují se zdroje, organismus přechází na maximální výkonnost v oblasti fyzické i psychické, což v konečném důsledku vede k mnoha ozdravným procesům.

Foto: Profimedia.cz

Kryoterapie je jedna z nejpozoruhodnějších léčebných metod.

Článek

Celotělová kryoterapie je jedna z nejpozoruhodnějších léčebných metod s vynikajícími účinky a širokou škálou indikací. Několik minut strávených v chladu  -130°C až -160°C tak mnohdy činí naprosté zázraky.

Dalo by se říci, že je to takové saunování naruby. V sauně se člověk rozehřeje, pak organismus prudce zchladí a jde do odpočívárny, aby se ochlazené partie opět prokrvily.

Při kryoterapii to funguje naopak. Nejprve si tělesnou schránku prudce ochladíte, ale jen na povrchu. Potom si v tělocvičně nebo ve fitku 20 minut zacvičíte, případně se svižně projdete po běžícím pásu. Aby se kůže i podkoží znovu prohřály a případně se rozcvičily bolavé svaly i klouby.

První poznatky o účinnosti celotělové kryoterapie byly získány v Japonsku v roce 1978 při léčbě pacientů s revmatoidní artritidou a astmatem. V současnosti je využívána pro zvládnutí chronických zánětů, bolestí, při fibromyalgii, kožních problémech, ve sportovní medicíně a rehabilitaci, a rovněž při léčbě psychických potíží a depresí.

Lidé se cítí plni tělesné síly a duševní energie

Při kryoterapii dochází k vyplavení hormonu štěstí, stejně jak je tomu u adrenalinových sportů. Díky tomu se lidé cítí plni energie, optimismu a víry ve vlastní schopnosti.

Za normální situace totiž využíváme jen malou část našich energetických a silových rezerv. Jejich hlavní části leží někde hluboko ukryty. Pravidelné absolvování sérií procedur vede k jejich mobilizaci a permanentnímu vzestupu výkonnosti o 15 až 20 %.

Všeobecné zvýšení výkonnosti, které se týká všech funkcí lidského těla, je dosaženo pravidelným vyplavováním řady látek tlumících bolest, podporujících pohlavní orgány a imunitu do krevního řečiště.

Rovněž zvýšená koncentrace kyslíku v krvi, která je způsobena stimulací dýchání extrémně nízkou teplotou, působí pozitivně na prokrvení věnčitých cév a zlepšuje tím výkonnost srdce.

Účinná pomoc při psychických problémech

Od roku 2008 využívají kryoterapii při léčbě psychických problémů v Lázních Jablonec. Bylo to na základě již mnoha vědeckých studií, které prokázaly účinnost této metody i v léčbě depresí.

V opakovaných výzkumech se potvrdilo, že kryoterapie redukuje oxidační stres, potlačuje volné radikály, způsobuje změny v produkci enzymů a hormonů, včetně serotoninu a endogenních morfinů. U lidí s depresí tak dochází k významnému zlepšení psychického stavu již po dvoutýdenní terapii.

Na základě výsledků bádání vědců z fakulty psychiatrie Wroclavské univerzity se tak kryoterapie doporučuje jako nová forma léčby při potlačování afektivních a depresivních symptomů.

Pro dosažení terapeutických účinků se obvykle doporučuje 10 až 20 návštěv, podle závažnosti potíží a délky jejich trvání. Procedura nezpůsobuje nepříjemné pocity, první zlepšení psychického i fyzického stavu klient často zažívá bezprostředně po jejím ukončení.

Kryoterapie se aplikuje v kryosaunách nebo kryokabinách. Kryosauna je speciální místnost pro 3 - 5 osob, které se v chlazeném prostoru procházejí.

Kryokabina je pro jednu osobu, před zahájením procedury se nastavitelná výška podlahy upravuje, aby hlava klienta zůstala ve volném prostoru. V obou typech je délka pobytu nejčastěji 3 - 4 minuty, v závislosti na individuální reakci.

Komu kryoterapie může pomoci
aktivním sportovcům a manažerům
lidem s „civilizačními chorobami“, jako jsou: bolestivé páteřní syndromy, chronický únavový syndrom, oslabení imunitního systému (snížená odolnost proti infekčním chorobám), psychická deprese
lidem s nadváhou a celulitidou
nemocným s akutním a chronickým zánětlivým onemocněním kloubů a páteře
nemocným s degenerativním kloubním onemocněním - dnou
revmatikům
nemocným s fibromyalgií
nemocným s autoimunitním onemocněním a poruchami imunity
astmatikům a lidem s chronickým onemocněním dýchacího systému
ekzematikům a lidem s lupénkou
nemocným s roztroušenou sklerózou
lidem s poúrazovými a pooperačními hematomy a otoky

Více informací najde na Psycholog-Jablonec.cz; kryo-terapie.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám