Hlavní obsah

Kouř z vonných tyčinek je mnohem nebezpečnější než cigaretový

O tom, že cigaretový kouř je pro lidský organismus škodlivý, dnes nikdo nepochybuje. Nebezpečné látky jsou však obsaženy také v kouři z vonných tyčinek, které se spalují v místnosti. Kouř z nich dokonce obsahuje víc toxických i karcinogenních látek než ten z cigaret. Jejich časté zapalování tak může být velmi nebezpečné.

Foto: Profimedia.cz

Vdechování kouře z vonných tyčinek vyvolá rakovinu spíš než kouření cigaret.

Článek

Britští vědci zjistili, že ve srovnání s cigaretovým kouřem je ten z vonných tyčinek mutagennější (způsobuje víc genových mutací), genotoxičtější (více poškozuje DNA buněk) a cytotoxičtější (má zhoubnější vliv na jednotlivé buňky).

To znamená, že pravidelné, časté a dlouhodobé vdechování kouře z vonných tyčinek vyvolá rakovinu spíš než kouření cigaret.

„Jasně řečeno, musíme více upozorňovat na nebezpečí a zdravotní rizika související s pálením vonných tyčinek v místnostech,“ uvedl Žung Čou z Jihočínské technologické univerzity, kde výzkum účinků kouře z vonných tyčinek provedli.

„Podle závěrů této studie by bylo velmi rozumné, aby se lidé s chorobami plic zcela vyhýbali pálení vonných tyčinek a aby od něj upustili také rodiče malých dětí, jimž se plíce teprve vyvíjejí,“ uvedl doktor Nick Robinson z Britské plicní nadace v rozhovoru pro deník The Mail.

Reklama

Související témata:

Související články

Smrtelný zlozvyk, který trápí hlavně ženy

Kouřím jenom výjimečně. Věta, kterou používá spousta takzvaných „svátečních“ kuřáků. Zapálí si jen ke sklence alkoholu, nebo s ostatními, když jim někdo...

Výběr článků

Načítám