Hlavní obsah

Novinka ve školním stravování: automaty a bufety bez nezdravých potravin

Novinky, das

Prvního září vstupuje v platnost novela školského zákona omezující prodej nezdravých potravin ve školách. Přestože ještě nevyšla vyhláška, která by měla přesně určit, jaké potraviny jsou v rozporu s výživovými požadavky na zdravou stravu ve školách, odborníci tuto změnu vítají a sami přinášejí svá doporučení.

Foto: Profimedia.cz

Zdravé svačiny by měly být naprostý základ.

Článek

Svou zásluhu na změně školského zákona nesou i projekty jako Skutečně zdravá škola a Zdravá strava do škol, jež na problematiku stravování ve školních jídelnách, ale i ve školních bufetech či automatech výrazně upozornily a pomocí médií i tlaku veřejnosti se jim podařilo dosáhnout změny.

Konkrétní vymezení zdravých a nezdravých potravin by teď měla určit nová vyhláška, kterou připravuje ministerstvo zdravotnictví.

„Vytvořit během velmi krátké doby srozumitelný, jednoznačný a smysluplný předpis nebude nic jednoduchého, nicméně doufáme, že se to ministerstvu podaří. V dnešní době není zcela jednoduché určit, co je pro děti už nezdravé, proto se kloníme spíše k pozitivní variantě popsání potravin zdravých, a tedy přípustných,” vysvětluje odborná garantka Skutečně zdravé školy MUDr. Hana Krejčí.

Důraz by měl být kladen na neslazené nápoje, čerstvé ovoce, zeleninu, zakysané mléčné produkty, ořechy a například sytější kvásková pečiva s pomazánkami apod. Sladkosti lze také nabízet, pokud se dodrží rozumné a přesně definované množství cukru v nich obsažené a neobsahují barviva, zbytečné konzervanty a další éčka apod.

„Škola má být pro děti nejen místem vzdělávání, ale i vzorovým prostředím, ve kterém čerpají hodnoty, návyky a informace i mimo školní hodiny. Má pro děti vytvářet zdravé stravovací prostředí. A školní automaty plné slazených nápojů a chipsů jsou opakem tohoto vzorového prostředí. Ony ukazují, že nezdravé potraviny jsou v pořádku,” dodává výživová poradkyně Margit Slimáková.

Co by měly zdravé svačiny obsahovat

Jelikož se začátek roku blíží a školy ještě nemají konkrétní informace, odborníci ze Skutečně zdravé školy sestavili na základě zkušeností ze zahraničí, ale také z českých škol, které již zdravé svačiny i obědy mají, seznamy vhodných a nevhodných potravin.

Vhodné potraviny pro přípravu čerstvých svačin ve školních bufetech i doma
Zelenina a ovoce – čerstvé nebo sušené, nedoslazované, nesířené
Mléko a mléčné výrobky: nejlépe zakysané, s přirozeným obsahem tuku a nedoslazované, u ochucených s přidanými cukry max. do 10 % celkové energie a max. 18 % energie z cukru celkemSýry: roztíratelné typu lučina/žervé, cottage, plátkové sýry do 45 % obsahu tuku v sušině, s nízkým obsahem soli
Pečivo – nejlépe kvasové s vysokým obsahem celozrnné mouky, s podílem žitné mouky, semínky, obilnými klíčky, otrubami, trvanlivé pečivo (knackebroty, celozrnné sušenky, tyčinky, krekry) pouze s nízkým obsahem soli (do 480 mg sodíku nebo 1,2 g soli na porci)
Ořechy a semena – neslazené a nesolené0
Luštěniny – lušteninové pomazánky a náhrady uzenin s nízkým obsahem soli (do 480 mg sodíku nebo 1,2 g soli na porci), tofu, tempeh, lušteninové pukance, nesolená podzemnice olejná a výrobky z ní
Maso, masné výrobky a ryby – libové maso, šunka nejvyšší kvality (od kosti)
Sladkosti – výjimečně a jen jako doplněk ke svačině, pouze výrobky, které nepřekračují doporučený obsah cukru (s obsahem přidaného cukru do 10 % energie a volných cukrů celkem do 20 % energie), bez ztuženého tuku, aromat, barviv, umělých sladidel, konzervantů: kvalitní horká čokoláda, ovocné, ořechové, semínkové, celozrnné a müsli sušenky nebo pečivo – sortiment výrobků splňující tato kritéria je však v současné době omezený a ve vyšší cenové kategorii – je to výzva pro výrobce, aby svou nabídku „zdravého mlsání“ pokud možno rozšířili
Vhodné nápoje
Voda
Neochucené slabé mineralizované vody do 500 mg RL/l, pro středoškoláky i středně mineralizované vody
Mléčné nápoje, nejlépe kysané (u ochucených variant s obsahem přidaného cukru do 10 g na balení/porci)
Rostlinné neslazené nápoje (např. rýžové, ovesné, mandlové), nedoporučujeme sójové
Ovocné a zeleninové nápoje bez přidaného cukru s celkovým obsahem cukru do 10 g na balení/porci, nekonzervované, ideálně také nepasterované a s dužninou (vláknina)
Nevhodné potraviny a nápoje
Výrobky se ztuženými tuky (přijatelný obsah trans-nenasycených mastných kyselin je pouze v potravinách, ve kterých se vyskytují přirozeně, např. máslo, mléčné výrobky, maso), smažené výrobky, margaríny
Výrobky s obsahem přidaného cukru nad 10 % celkové energie nebo s cukrem celkem nad 18 % energie
Výrobky s glutamáty, konzervanty, barvivy, aromaty, umělými sladidly, light výrobky
Slané sýry a sýry v solném nálevu, sýry s plísní, tavené sýry, vysokotučné sýry (nad 45 % obsahu tuku v sušině)
Jemné slazené a trvanlivé pečivo, sladkosti včetně müsli tyčinek, které nesplňují doporučený obsah cukru, slazené ovoce, ořechy a semena
Slané trvanlivé pečivo, chipsy, solené ořechy a semena
Výrobky z nefermentované sóji (sójové náhrady mléka a mléčných výrobků)
Uzeniny – s výjimkou šunky nejvyšší jakosti
Nápoje s přidaným cukrem nebo umělými sladidly, instantní nápoje, silné mineralizované vody, energetické nápoje, káva u dětí do 15 let, silný čaj, kolové nápoje, nápoje s obsahem chininu

Více informací naleznete na www.skutecnezdravaskola.cz;   www.zdravastravadoskol.cz.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

§ 32 Školského zákona

Ve školách a školských zařízeních se zakazuje (...) reklama a nabízení k prodeji nebo prodej potravin, které jsou v rozporu s výživovými požadavky na zdravou výživu dětí, žáků a studentů. Požadavky na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních, stanoví ministerstvo a Ministerstvo zdravotnictví vyhláškou.

Reklama

Výběr článků

Načítám