Hlavní obsah

Deprese může propuknout i v důsledku alergické reakce na zánět

Novinky, das

Deprese byla vždy vnímána jako duševní a emocionální slabost, která postihuje především slabší a přecitlivělé jedince. Podle nejnovějších vědeckých studií a klinického psychologa George Slaviche z University of California v Los Angeles ale deprese nemusí být jen o naší hlavě, může souviset i s alergickou reakcí našeho organismu na zánět.

Foto: Profimedia.cz

Deprese byla vždy vnímána jako duševní a emocionální slabost.

Článek

Zánět je přirozená reakce našeho imunitního systému na poranění, infekci nebo cizorodé látky. Upozorňuje lidské tělo, že je nutné problém řešit, a aktivuje i zbytek imunitního systému – konkrétně proteiny nazývané cytokiny, které mozek přepnou do režimu nemoci.

A právě v tomto momentu bylo prokázáno, že cytokiny v přehnané reakci na zánět mohou způsobovat i depresivní epizody. I lidé, kteří nemají sklony k depresím,  se tak mohou dostat do depresivního či úzkostného stavu.

Pokud vezmete v potaz, jak se cítíte, když jste nemocní a je vám opravdu špatně, sami uznáte, že nelze popřít podobu s depresivními stavy. Kromě bolesti vás tedy často trápí apatie, nedostatek nadšení, neklidný spánek, lítost, smutek, pláč a pocity bezmoci či prázdnoty.

Další souvislosti

Vědci ale vidí i další souvislosti. Lidé se zánětlivým onemocněním, jako je revmatoidní artritida, trpí častěji depresemi, stejně jako lidé s rakovinou, jimž je podáván lék interferon alfa, který zvyšuje zánětlivé reakce, které pomáhají v boji s rakovinou.

Velmi podobně je pohlíženo i na zánět způsobený obezitou, když je tuk soustředěn v oblasti žaludku. V oblasti břicha je pak obsaženo velké množství cytokinů, a to v důsledku stravy bohaté na trans tuky, cukry a pak také kvůli stresu způsobenému osamělostí a sociálním odmítnutím.

Neurolog Turhan Canli vidí spojení mezi zánětem a depresí ještě hlouběji. Podle něj mohou deprese vznikat v důsledku infekčního onemocnění způsobeného parazitem, bakterií nebo virovou infekcí.

Vědci tak intenzivně pracují na krevním testu, který by dokázal změřit hladinu zánětů u depresivních lidí. Za pět až deset let by se tak údajně mohl objevit nový lék na depresi.

Reklama

Související články

Největší nepřátelé našeho mozku

Mozek dělá člověka člověkem. Jsou v něm ukryty naše veškeré schopnosti, dovednosti, zkušenosti, zážitky, ale i tužby, úspěchy a nezdary. Proto se tolik lidí...

Za deprese může pracovní stres

Projevy deprese, a to od mírných až po těžké, vykazuje třetina (31 %) české populace, z toho u sedmi procent se jedná o projevy klinicky závažné. Syndromem...

Výběr článků

Načítám