Hlavní obsah

Digitální éra stvořila generaci se stejným zdravotním problémem

Novinky, bok

Digitální doba a moderní technologie, které s sebou přinesla, znamenaly a stále znamenají v lidském životě velký převrat. Mění se styl získávání informací, vzájemná komunikace mezi lidmi, ale bohužel také jejich zdraví. Nové technologie totiž kromě nepopiratelného přínosu mají i jedno velké negativum - vytvořily celou generaci lidí, které trápí krátkozrakost.

Foto: Profimedia.cz

Počítače, tablety, mobily. Nezbytné moderní pomůcky, které nás připravují o zrak.

Článek

Kdo v dnešní době nemá doma počítač, tablet nebo alespoň chytrý telefon, ten jako by snad ani nepatřil do tohoto světa. Lze spekulovat o tom, že v mnoha zemích třetího světa jsou tyto technologie stále neznámým pojmem, zatímco většina moderních společností se s nimi už stačila dostatečně seznámit a sžít.

Bohužel ale právě kvůli nim bez nadsázky vyrůstá celá nová generace lidí se stejným zdravotním problémem – krátkozrakostí (špatnou viditelností na vzdálenější předměty), cituje server Independent.

Podle výzkumu odborníků z Kings College v Londýně trpí téměř polovina Britů ve věku 25–29 let tímto problémem. V celoevropském pohledu krátkozrakost postihuje každého čtvrtého člověka v daném věku.

Generace krátkozrakých 

Krátkozrakost se podle vyjádření lékařů projevuje většinou již v dětském věku a během dospívání. V posledních letech je ale vidět rozvoj i u současné generace dvacátníků a starších, a to právě kvůli moderním technologiím. Výskyt v této věkové kategorii je mnohem vyšší, než byl u předchozích generací, které k dispozici počítače neměly.

Důvod je zřejmý – dlouhodobé koukání do monitorů a obrazovek, namáhání očí sledováním mobilů, psaním esemesek. Když se k tomu přidá nedostatek přirozeného denního světla a také omezené množství venkovních aktivit, je to živná půda k postupnému zhoršování zraku.

„Toto zjištění nijak nesouvisí se stárnutím. Jde o fenomén 20. a 21. století, o dopad moderního životního stylu,“ dodává Katie Williamsová, klinická výzkumná pracovnice na univerzitě Kings College.

Studium = počítač 

Odborníci navíc z 15 nezávislých studií zjistili, že lidé, kteří studují vysokou školu, mají mnohem větší pravděpodobnost, že budou krátkozrací, proti těm, kteří ukončí studium střední školou. Jako důvod pak uvádějí delší dobu studia strávenou právě u počítače nebo tabletu.

Z celkového pohledu se zvýšil počet krátkozrakých lidí ve všech věkových skupinách – měřeno od počátku 20. století. Hlavními faktory je podle zjištění rozvíjející se urbanizace a také úbytek manuálních pracovních sil, kdy se lidé více soustřeďují na pracovní pozice v administrativě a práci na počítačích.

Reklama

Související témata:

Související články

Problémy se zrakem trápí stále více Čechů

Brýlí je v dnešní době řada typů a už dávno nejsou vnímány jako něco, co je lidem na obtíž. Šikovní designéři a optici je povýšili na brilantní módní doplněk....

Syndrom suchého oka se nevyplácí podceňovat

S pocitem suchých a podrážděných očí se jednou za čas setká každý. Obvykle stačí delší pohled do počítače, nošení kontaktních čoček, ale i alergická reakce,...

Výběr článků

Načítám