Hlavní obsah

Rovnátka pomohou při zarůstání nehtů

Novinky, Eva Dvořáková

Trápí vás zarůstající nehet u palce na noze a nevíte, jak si s tím poradit? Bohužel v mnoha případech není řešením jen to, že tuto nepříjemnou a relativně dost bolestivou vadu na kráse budete přehlížet. Hrozí totiž i nepříjemné zdravotní komplikace.

Foto: Profimedia.cz

Za zarůstající nehty může hlavně nevhodná obuv, dědičná dispozice, ale i nesprávné zastřižení nehtu.

Článek

Zarůstající nehet je značně bolestivé a časté onemocnění. Nejčastěji jím trpí ženy, a to zejména kvůli nošení módní úzké obuvi a stříhání nehtů na nohou do obloučku. „Jakmile špička nehtu nepřesahuje okraj bříška prstu, může se při dlouhodobější chůzi v nevhodné obuvi začít stáčet do hloubky a zařezávat se do tkáně konce prstu,“ vysvětluje profesor Petr Arenberger, dermatolog Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV).

To tkáň začne poškozovat, vznikne otevřená rána, do které se dostane snadno infekce, bříško prstu se zanítí, hnisá a do rány se mohou dostat streptokoky, které mohou infikovat hluboké partie kůže a podkoží, což provází i horečka.

Neoperační zákrok především

Dermatolog vysvětluje, že se dnes při chirurgickém řešení neodstraňuje celá nehtová ploténka, ale pouze postranní zarůstající část až pod zadní nehtový val. „Pacient k operačnímu  zákroku přichází sám a dobrovolně a často máme hodně práce, abychom mu vysvětlili, že by bylo vhodné pokusit se provést nejprve neoperační zákroky,“ říká profesor Arenberger. Dodává, že od operace nemocný čeká okamžitou úlevu, která u dlouhodobě probíhající choroby i přes určitý dyskomfort po zákroku skutečně nastane.

Alternativu chirurgického zákroku podporuje i podolog Jaroslav Fešar, který jako první do České republiky zavedl pojem nehtového rovnátka a v praxi jej i aplikoval. „Nehtové rovnátko funguje v podstatě stejně jako rovnátko na zuby. Nezabýváme se sice rovnáním zubů, ale rovnáním nehtů.“ Proces rovnání ale, na rozdíl od operace, není krátkodobou záležitostí. Mnohdy totiž trvá i více než rok.

Foto: Archiv J. Fešara

Profesor Petr Arenberger (vlevo) a podolog Jaroslav Fešar (vpravo).

Metoda postupného rovnání nehtu pomocí rovnátka se odborně nazývá ortonyxie. První návštěva u odborníka spočívá v konzultaci, otisku postiženého nehtu a nezbytně nutného ošetření. Aparát se po zhotovení nasadí a připevní speciální tuhnoucí hmotou, zajímavostí pro ženy, ale i pro muže, může být volba speciálního obrázku, který se do středu nehtu dá zatavit speciálním lepidlem.

Foto: Archiv J. Fešara

Nasazené nehtové rovnátko.

„Každý klient vyžaduje jinou péči, většinou ale léčba trvá 6–12 měsíců,“ říká Fešar a dodává, že celý proces je na rozdíl od chirurgického zákroku bezbolestný. Je také velmi důležité, aby se pacient při jakémkoliv problému, například v případě zarudnutí či komplikací, poradil také se svým ošetřujícím dermatologem. „Spolupráce podologie a dermatologie probíhá na nejvyšší možné úrovni a je to spolupráce nejvíce důležitá a potřebná,“ dodává.

Bohužel nehtová rovnátka na rozdíl od chirurgického zákroku pojišťovny nehradí. Otisk nehtu s úpravou zarostlého nehtu stojí 500 korun, samotné rovnátko a jeho upevnění pak 1 200 korun. Při každé kontrolní návštěvě, která probíhá přibližně jednou za šest týdnů, kdy se rovnátka upraví, aktivují a znovu nasadí, zaplatí pacient 300 korun za nehet.

Nejčastější důvody zarůstání nehtu
dědičný předpoklad
nevhodná obuv
zdravotní stav nehtu
poškození nehtu při sportu
neodborná péče a zastřihování nehtu

Reklama

Související témata:

Související články

Jak na domácí pedikúru

Nastává čas, kdy můžeme vklouznout do lehkého a vzdušného obutí. Ruku v ruce s výměnou zimních bot za letní by měla jít také péče o nohy. Mezi nejčastější...

Výběr článků

Načítám