Hlavní obsah

Kouření zhoršuje paměť

Kouříte a občas míváte problémy s pamětí? Možná v tom bude nějaká souvislost. Vědci totiž přišli s tvrzením, že látky, které jsou obsaženy v cigaretách, mohou jejich uživatelům zmenšovat mozek. Také tvrdí, že ani odvyknutí od cigaret následky nenapraví.

Foto: Profimedia.cz

Kuřáci prý mají horší paměť. Ilustrační foto

Článek

Kouř z cigaret zamlžuje nejen prostor, ale také mozek. Doslova. Podle výzkumu neurologů ze Skotska a Kanady totiž kuřáci mají horší paměť a zakalené myšlení právě kvůli cigaretám. Látky v nich obsažené doslova zmenšují mozek, konkrétně ředí šedou kůru mozkovou, která je výkonným počítačem při procesu myšlení a pamatování.

Vědci z Edinburské univerzity a McGillovy univerzity v Montrealu analyzovali paměť, myšlení, kognitivní funkce a snímky mozku z magnetické rezonance u starších osob. Část tvořili kuřáci a část nekuřáci.

„Z našich dat vyplývá, že mezi kouřením a řidší šedou kůrou mozkovou existuje vztah,“ tvrdí profesor Ian Deary z Edinburské univerzity.

„Zjistili jsme také, že negativní účinek kouření se v mozku projevuje i poté, co lidé s tímto zlozvykem skoncují. Bývalí kuřáci mají stále horší výsledky než celoživotní nekuřáci,“ tvrdí docent Sherif Karama z McGillovy univerzity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám